четвер, 18 червня 2020 09:00

Дії прокуратури щодо Стерненка збігаються з погрозами Портнова. Венедіктова особливо зацікавлена у цій справі

Автор: Укрінформ
  Сергій Стерненко - одеський активіст, відомий своєю проукраїнською позицією. На нього впродовж 4 місяців у 2018 році тричі нападали. Він стверджує, що всі ці напади були замовними
Сергій Стерненко - одеський активіст, відомий своєю проукраїнською позицією. На нього впродовж 4 місяців у 2018 році тричі нападали. Він стверджує, що всі ці напади були замовними

Офіс генерального прокурора упереджено діє у справі активіста Сергія Стерненка. Втілює в життя погрози українофоба Андрія Портнова.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Михайло Басараб.

Хто хоче бачити Сергія Стерненка за гратами і чому? Кому це вигідно?

Щоб розуміти, кому вигідна посадка Стерненка, треба брати до уваги те, хто вчиняв на нього систематичні напади, неодноразово погрожував і публічно обіцяв посадити за грати. Це представники п'ятої колони в України – представники прокремлівських сил.

В Одесі українському активісту Стерненку неодноразово погрожували проросійські кримінальні елементи. Очевидно, вони вчиняли на нього напади за патріотичну позицію.

Публічну розправу над Стерненком обіцяв Андрій Портнов – заступник керівника адміністрації президента Януковича, відомий своєю українофобською позицією та систематичними погрозами на адресу проукраїнських активістів і політиків.

Якщо ці люди вчиняли напади на Стерненка, погрожували в'язницею, то вони зацікавлені в тому, щоб Стерненко потрапив за грати.

У справі проглядається російський вплив?

Поки нема підстав так казати. Але точно дії Офісу генпрокурора упереджені. Відомо про скандальні історії. Зокрема, за свідченнями співробітників ОГП, Ірина Венедіктова особисто втручалася у процес розслідування, аби дати конкретні вказівки представнику Офісу генпрокурора. Таким чином дії ОГП збігаються з погрозами Портнова. Виходячи з такої логічної операції, можна дійти висновку, що все, чим погрожували Сергію представники проросійських сил, здійснює правоохоронна система України.

Якщо Стерненко отримає термін ув'язнення, будемо мати всі підстави говорити про те, що його засудив правлячий режим за його патріотичну позицію та громадянську активність

В один момент із потерпілого Стерненка зробили обвинуваченого. Який у цьому інтерес Венедіктової?

Поки не знаємо, який саме інтерес Венедіктова має у справі Стерненка. Але бачимо в діях Офісу генерального прокурора упередженість. Чули, що Венедіктова особливо зацікавлена саме у цій справі.

Потрібно розглядати дії ОГП у контексті заяв Венедіктової про те, що закон про амністію учасників Революції гідності треба переглянути. Ця заява дивним чином збіглася з аналогічними заявами Портнова, з його спробами розробити відповідні законопроєкти. Це дає підстави припускати, що у Венедіктової якесь особливе уявлення про Революцію гідності, її учасників, про учасників російсько-української війни. Мабуть, у неї таке ж упереджене ставлення і до Стерненка. Ці факти дають підстави говорити, що Венедіктова не може забезпечити об'єктивне розслідування цієї справи.

Зараз Стерненка називають першим можливим політичним в'язнем режиму Зеленського. Це справедливо?

Ми уже спостерігаємо, як порушуються його права як громадянина України. Дуже дивним було рішення суду про домашній арешт. Людину, яка захищалася від чергових нападників, намагаються судити за навмисне вбивство. Це виглядає, як театр абсурду. Якщо Стерненко отримає термін ув'язнення, будемо мати всі підстави говорити про те, що його засудив правлячий режим за його патріотичну позицію та громадянську активність.

Якщо Стерненка й надалі будуть переслідувати, то у нього є шанс стати одним із нових політичних лідерів в Україні

Якими очима на справу Стерненка дивиться влада? Її візія адекватна?

Те, що робить влада і стосовно інших активістів, добровольців, волонтерів, представників патріотичної опозиції, свідчить, що вище керівництво держави не має чіткого уявлення про те, що відбувається щодо українських патріотів. Це щонайменше. У гіршому випадку – це цілеспрямовані переслідування патріотів, ініційовані безпосередньо президентом України.

Він неодноразово заявляв, що з Росією треба якнайшвидше помиритися, висміював побиття учасників Революції гідності. Можливо, Зеленський і його оточення живуть із кремлівським уявленням про сучасну українську історію і вважають патріотів України злочинцями, фашистами. Можливо, саме це зумовлює систематичні переслідування опозиції. Це дає владі змогу засвідчити своє лояльне ставлення до Путіна та Кремля. З іншого боку – засудити безпрецедентні позитивні зміни, які відбулися в Україні від 2014 року. І так продемонструвати, що Революція гідності була негативним явищем.

У Сергія Стерненка є політичне майбутнє?

Якщо його й надалі будуть переслідувати, то у нього є шанс стати одним із нових політичних лідерів в Україні.

Одеського активіста Сергія Стерненка відправили під цілодобовий домашній арешт на 2 місяці - до 15 серпня. Йому інкримінують умисне вбивство та незаконне носіння холодної зброї.

2 роки тому на Стерненка вчинили 3 замахи. Під час третього, 24 травня, двоє зловмисників напали на Стерненка та його дівчину. Відбиваючись, активіст смертельно поранив одного з них ножем у живіт. Ножові поранення були і в самого Стерненка та в другого нападника, якого поліція невдовзі затримала, але відразу ж відпустила, надавши йому статус свідка, а пізніше - державну охорону. Через певний час він утік із України.

У "вбивстві" Стерненка звинувачують політики часів Віктора Януковича Андрій Портнов та Олена Лукаш, народні депутати від "Опозиційної платформи – За життя" Ілля Кива та Вадим Рабінович, від "Слуги народу" – Максим Бужанський та Олександр Дубінський.

Прокурор Андрій Радіонов, який раніше був старшим групи прокурорів у справі Стерненка, повідомив про тиск з боку генпрокурорки Ірини Венедіктової.

Зараз ви читаєте новину «Дії прокуратури щодо Стерненка збігаються з погрозами Портнова. Венедіктова особливо зацікавлена у цій справі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути