Ексклюзиви
субота, 30 грудня 2017 14:05

Дипломат розповів, на скільки збільшився обсяг торгівлі з Євросоюзом

Дипломат розповів, на скільки збільшився обсяг торгівлі з Євросоюзом
Юргіс Вілчінскас: Один виклик буде точно виділятися. Це - верховенство права. Фото: oa.edu.ua

Євросоюз підтримує Україну в реформах. Наступний рік матиме вирішальне значення для втілення ключових змін у сферах охорони здоров'я, безпеки харчових продуктів, державного управління і сфери судочинства.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас.

"Проте один виклик буде точно виділятися. Це - верховенство права. Україна продовжує боротися з корупцією, але останні події в цій критичні для країни сфері дають все менше надій. Незалежність антикорупційних інституцій - НАБУ і САП - має бути гарантована. Вони повинні бути захищеними від політичного тиску.

Електронне декларування статків, запущене близько року тому для високопоставлених державних осіб і чиновників, досі не проаналізоване. Зобов'язання негромадських організацій подавати електронні декларації має бути скасоване. Кількість судових вироків у справах про можливу корупцію високопосадовців досі вкрай низька. Швидке створення антикорупційного суду матиме ключове значення", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між нами і європейцями стираються ментальні кордони - експерт про безвіз

Реформи завжди зачіпають багато різних інтересів, провокують популістські ініціативи, які слід долати, аби зміни були успішними, вважає дипломат.

"ЄС далі підтримуватиме зусилля України, даватиме за потреб поради і допомагатиме. Наші фінансові та технічні засоби далі будуть доступні для. Проте, врешті-решт, успіх українських реформ буде залежати лише від України, активності її громадянського суспільства, малого і середнього бізнесу, консенсусу еліти.

Надіємося на зміни виборчого законодавства, земельну реформу, приватизацію, реформи в енергетиці, застосуванні енергоощадних технологій. Впровадження всіх цих політичних та структурних реформ виведе на новий рівень не лише відносини між Україною та ЄС, але теж покращить міжлюдські контакти. Ці зв'язки вже виграли від впровадження безвізу та росту торгівлі між Україною та Євросоюзом, об'єми якої лише з січня по липень 2017 року зросли на 29%", - зазначив Юргіс Вілчінскас.

У 2018-ому пообіцяв крок за кроком наближати Україну до єдиного ринку ЄС, збільшувати експорт українських товарів в країни Євросоюзу, прискорювати економічне зростання і сприяти появі нових робочих місць в Україні.

11 грудня минуло півроку, як між Україною та Європейським союзом офіційно запрацював спрощений режим перетину кордону.

За цей час, безвізом скористалось 355 тис. українців, йдеться в повідомленні Держприкордонслужби.

Зараз ви читаєте новину «Дипломат розповів, на скільки збільшився обсяг торгівлі з Євросоюзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути