Ексклюзиви
неділя, 24 грудня 2017 20:23

Між нами і європейцями стираються ментальні кордони - експерт про безвіз

Між нами і європейцями стираються ментальні кордони - експерт про безвіз
Мар'яна Кузьо: Основна ідея і політика ЄС - це різноманітність. Тепер її буде більше. ФОТО: fakty.ictv.ua

17 травня у Страсбурзі підписали Угоду про безвізовий режим між Євросоюзом та Україною. 11 червня вона набула чинності. Безвізовий режим для українців поширюється на всі країни ЄС, крім Великої Британії та Ірландії. Без візи можна поїхати також до Норвегії, Ісландії, Швейцарії і Ліхтенштейну, що входять до Шенгенської зони, але не є членами ЄС.

Болгарія, Румунія, Хорватія та Кіпр, які не входять до Шенгенської зони, від 11 червня також відкрили свої кордони для українців. Безвізовими для нас стали й держави-міста Монако і Ватикан.

Про те, чому безвізовий режим з Європою вважають найважливішим досягненням 2017-го року розповіла експерт аналітичного центру "Рада зовнішньої політики "Українська призма" Мар'яна Кузьо.

Чим стало для нас впровадження безвізового режиму з Європою?

- Безвіз – це бонус. Розпочато багато реформ, які Україна змогла зробити завдяки цьому інструменту. Йдеться про боротьбу з корупцією, незалежність Антикорупційного бюро. Це головний плюс, який ми отримали. Триває боротьба з дискримінацією, покращується прикордонний менеджмент, інтегроване управління кордонами (до початку 2018 року Кабмін має забезпечити функціонування національної системи біометричного контролю. – gazeta.ua). Тобто покращується роботи прикордонної служби. Це стосується і безпеки документів - український паспорт входить до рейтингу безпечних. Все це було в плані дій з візової лібералізації. На сьогодні дуже важливо продовжувати ці реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції провели український різдвяний фестивальЧИТАЙТЕ

Частина населення скептично налаштована щодо безвізу, мовляв, деякі зі своїх регіонів роками не виїздять.

- З огляду на слабку мобільність українців та обмежені фінансові можливості, в Україні будуть розвиватися сфера бюджетних подорожей. За досить невеликі гроші можна буде розпланувати поїздку до країн ЄС.

Для кого з українців безвіз став найбільш бажаним?

Середній бізнес може налагоджувати контакти в Європі зі своїми партнерами. Це можливість для української молоді їхати на короткострокові навчальні програми, конференції, концерти, в театри.

Якщо хтось хоче працевлаштуватися в ЄС, може поїхати і оцінити умови роботи і свої можливості. А тоді вже подавати документи на робочу візу в Україні. Це знижує загрозу потрапляння українців на нелегальну роботу чи до рук злочинців, які займаються торгівлею людьми.

Чи можуть в Україні відібрати безвіз?

- До кінця грудня ми маємо отримати від Європейської комісії оцінку візового лібералізаційного періоду в Україні. Були застереження і негативні сигнали. Зокрема українська влада намагалася послабити незалежність Антикорупційного бюро. Однією з умов призупинення безвізового режиму є гальмування реформ. На щастя, до цього не дійшло.

Другий момент - наскільки українці відповідально ставилися до можливості подорожувати без віз. Статистика показує: суттєвих зловживань не було. Серед тих кількасот тисяч українців, які вже перетнули кордон по безвізу, лише 61 людині було відмовлено. Зупинити безвізовий режим також можуть коли зросте міграція. Але ми бачимо позитивну динаміку. Українці не порушують міграційні правила.

ТАКОЖ: Лоукост переніс відкриття рейсів з Києва

Чи змінив щось безвізовий режим ментально?

- Між нами і європейцями стираються ментальні кордони. Давайте розглядати українців як потенційних туристів, які залишають гроші і підвищують економіку інших держав. Є досить багато наших співвітчизників, які мають змогу подорожувати. Ми сусіди, маємо тепер довгострокове партнерство і Угоду про асоціацію. Основна ідея і політика ЄС - це різноманітність. Тепер її буде більше. Громадяни ЄС зможуть краще розуміти українців, яким стало легше перетинати кордон. Може, їх це привабить приїздити в Україну.

355 тисяч українців вже скористалися безвізовим режимом за півроку, повідомила Державна прикордонна служба України. 128 тисяч подорожували літаками, 227 тисяч - автомобілями і потягами. Найбільше українців перетинали кордон з Польщею й Румунією - майже 90 тисяч і 65 тисяч відповідно. Відвідування українцями Європейського Союзу загалом зросло на 15 % із набуття чинності безвізового режиму, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2016 року.

Для в'їзду до країн ЄС потрібно мати біометричний закордонний паспорт. Оформити його легше і дешевше, ніж візу. Біометричні закордонні паспорти в Україні почали видавати від 1 січня 2015 року. До моменту початку дії безвізу їх встигли отримати 3,5 мільйона українців. На сьогодні їх вже 5 мільйонів. За правилами безвізу перебувати в зоні Шенгену можна не більше 90 днів на кожні 180. Для тривалого навчання чи роботи у країнах ЄС треба оформити довгострокову національну візу.

Зараз ви читаєте новину «Між нами і європейцями стираються ментальні кордони - експерт про безвіз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути