пʼятниця, 02 травня 2014 14:30

Депутати можуть підтримати відставку Турчинова — Басараб

Депутати можуть підтримати відставку Турчинова — Басараб
Фото: obozrevatel.com

Народні депутати готові обговорювати у парламенті відставку в. о. президента Олександра Турчинова.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб, коментуючи заяву нардепа Анатолія Гриценка про відставку Турчинова.

"Багато депутатів переконані, що Турчинов не найкраща кандидатура на посадах, які обіймає. Думаю, питання відставки Турчинова готові обговорювати депутати УДАРу, навіть значна частина "Батьківщини" та інших фракцій. В тому числі деякі представники Партії регіонів. Реалізувати це складно, враховуючи вимоги регламенту та кон'юнктурні інтереси груп впливу. Але питання на часі. Гриценко озвучив не лише свою думку, але і суспільні настрої більшості", - розповів політолог.

Він зауважив, що влада не справляється.

"Турчинов не справляється зі своєю основною функцією. Він не може забезпечити захист територіальної цілісності держави і безпеку громадянам. Влада не контролює ситуацію, намагається загравати з екстремістами. Турчинов офіційно визнав, що Київ не контролює ситуацію на Донбасі. Після цього він мав одразу покласти заяву про відставку. Антитерористична операція, то активізується, то згасає. Це свідчить про те, що влада або не може впоратись з ситуацією, або не хоче", - зазначив Басараб.

Експерт підкреслив, що в України достатньо потенціалу для захисту території.

"Маємо можливість навести лад у гарячих точках та нормалізувати ситуацію на Сході при розумному і грамотному використанні наявного ресурсу. Впевнений, якщо б Україна активніше відстоювала свою територію, запобігала проникненню російських диверсантів, то і допомога Заходу була б більш дієвою. Щоб навести лад, зараз важливо розумно і правильно розпорядитись наявним кадровим ресурсом та озброєнням. Проблема лише у відсутності політичної волі. Путін наступає, бо його не ніхто не зупиняє. Потрібна людина, яка візьме відповідальність і правильно спланує дії України щодо гасіння гарячих точок. Також забезпечить комплекс заходів на випередження дій агресора", - зауважив Басараб.

Експерт зазначив, що Турчинова міг би замінити Гриценко.

"Гриценко демонструє готовність взяти ситуацію у свої руки. До речі, не вперше робить такі заяви. У нього достатньо компетенції та досвіду, щоб дати відповідний наказ правоохоронцям і військовим, зробити належні політичні кроки. Тому він цілком підійшов би на посаду виконуючого обов'язки президента і Верховного головнокомандувача. Нині в цій ролі Гриценко влаштував би і Порошенка, оскільки стабілізував би ситуацію перед виборами. Також Гриценко міг би розраховувати на підтримку значної частини "Батьківщини" та інших фракцій", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Депутати можуть підтримати відставку Турчинова — Басараб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути