вівторок, 03 квітня 2012 19:26

Спецтема: Луценко за ґратами

Делегація Freedom House відчула жахливий запах фарби у Лук'янівському СІЗО

Делегація Freedom House відчула жахливий запах фарби у Лук'янівському СІЗО
Показали лише три нові камери. Фото: kyiv.comments.ua

Делегації Freedom House (FH) у Лук'янівському СІЗО в Києві показали лише три нові камери. Про це ЛІГАБізнесІнформ розповіла директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, яка у складі делегації представників FH відвідала сьогодні колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в СІЗО.

До складу делегації увійшли виконавчий директор FH Девід Креймер, координатор програм FH Метью Шааф, віце-президент Атлантичної ради США Деймон Вілсон, науковий співробітник зазначеної ради Роберт Нурік.

"Детальні враження від цього візиту будуть викладені в нашому спільному звіті, тому що нам потрібно обговорити все побачене. Я можу лише сказати те, що мало місце", - зазначила Сюмар.

За її словами, зустріч з Луценком проходила в загальному залі з керівниками СІЗО.

"Після цього нам показали двомісну камеру з телевізором, в якій Юри не було, але в якій нібито міститься саме він. Перед цим Юра казав, що в нову камеру його перевели безпосередньо перед візитом делегації ПАРЄ, яка була зовсім недавно", - розповіла вона.

Після цього, за словами Сюмар, делегації продемонстрували нову восьмимісну камеру в жіночому корпусі, а також поліпшену камеру, де сиділа Тимошенко. При цьому стару камеру екс-прем'єра не показували.

"У жіночому корпусі страшно пахне фарбою. Запах стоїть жахливий", - зазначила Сюмар.

Але в цілому, за її словами, "великий позитив полягає в тому, що такі установи стають більш відкритими".

Реагуючи на репліку начальника управління ГПтС в Києві та Київській області Олександра Сайко про те, що в очах представників FH був розвінчаний міф про нелюдські умови утримання ув'язнених, Сюмар зазначила, що в FH спочатку не мали уявлення про СІЗО, тому ніякі міфи не могли бути розвіяні .

"Складається враження, що дуже хотілося показати, що все добре. Говорити про враження ми можемо лише виходячи з того, що нам показали. А показали нам лише три нові камери", - сказала вона.

Відповідаючи на питання щодо скандального сюжету телеканалу ТВі про умови утримання ув'язнених у Лук'янівському СІЗО, Сюмар також розповіла, що запитувала керівника СІЗО про це.

"Я запитала, що нам показали лише нові камери. Поцікавилася, в яких умовах перебувають інші ув'язнені. Начальник СІЗО сказав, що є камери по 30 чоловік", - сказала Сюмар.

Зараз ви читаєте новину «Делегація Freedom House відчула жахливий запах фарби у Лук'янівському СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути