Ексклюзиви
вівторок, 14 жовтня 2008 13:09

Давидович вважає, що зараз ЦВК є заручником політичної ситуації

Екс-голова ЦВК Ярослав Давидович вважає, що зараз ЦВК є заручником політичної ситуації.

"ЦВК є черговим заручником, вона не має ніяких повноважень", - сказав він у ефірі Радіо "Свобода" в понеділок ввечері.

Давидович, який очолював ЦВК з грудня 2004 по травень 2007 року, зазначив, що "не просто сьогодні ні (чинному голові ЦВК Володимиру) Шаповалу, ні ЦВК".

"Я був в аналогічній ситуації (як Шаповал). Тільки тоді у залі сиділи не БЮТівці, а "регіонали", 40 чоловік. За мною закріпили 2 генералів, бувших заступників міністра внутрішніх справ Білоконя. Це ще ті "змєї". Вони там мені, знаєте, як допікали і виводили з рівноваги? Ну, один раз і вдалося їм. Ну що, це на їх совісті", - сказав він.

"Коли я зранку йшов до президента, він вимагав: "Призначайте і організовуйте вибори". Після обіду я йшов до Януковича - він як прем"єр мене викликав: "Ти чому порушуєш закон, ти чому організовуєш вибори?!" Отоді було в тій ситуації непросто… І зараз те ж саме…", - визнав екс-голова ЦВК.

За словами Давидовича, "абсолютно відкинувши право, сьогодні працює політика і політиканство". "Вибори в державі, коли формально правову точку зору брати, повинні відбутися, оскільки для цього є всі правові підстави – немає коаліції", - зазначив він.

Водночас, на його переконання, "на перспективу сьогодні вже потрібно думати, міняти виборче законодавство, повертатися назад до пропорційно-мажоритарної системи, тобто 50 на 50, або зовсім до мажоритарної системи". "Це не тільки моя позиція. Це багатьох політиків, з ким я мав мову, що сьогодні чухають уже голови і кажуть, які ми були неправі, коли випустили джина із пляшки", - додав Давидович.

При цьому він погодився, що система відкритих списків "у принципі" врятувала б ситуацію, але для України на сьогодні, "йти до такої вищої системи виборів, як відкриті списки, то дуже важко, ми сьогодні не можемо справитися з такими виборами".

Він навів приклад, коли ЦВК стає заручником ситуації: "Наприклад, не хоче якась партія подавати кандидатури до складу окружних виборчих комісій... В законі має бути сказано: у разі, якщо в строк такий-то політична партія не подала кандидатури, ці місця розділяються між іншими політичними силами і рухаються вперед. І вибори рухаються".

"Друге. Якщо у разі відсутності фінансування, значить, ЦВК як суб"єкт виборчого процесу, виконуючи волю президента, оскільки він, вища посадова особа держави, видав указ про призначення позачергових виборів, може взяти кредит у банку, а потім нехай держава розраховується, коли буде вже нормальна ВР, яка буде працювати", - додав він.

"А ми сьогодні кажемо що? Ми кажемо, що ми безсилі. Так, ми безсилі. Але ми, попікшись у минулих позачергових виборах, повинні були внести такі зміни в закон, які б передбачили сьогодні, включили сьогодні всі ті інсинуації", - наголосив екс-голова ЦВК.

Давидович також підтримав думку щодо політичної залежності членів Центрвиборчкому. Зокрема, він пов"язав це з тим, що кандидатури до виборчкому пропонують фракції, які проявляють "цинізм" при розподілі місць у комісії.

Зараз ви читаєте новину «Давидович вважає, що зараз ЦВК є заручником політичної ситуації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути