четвер, 09 травня 2019 19:48

Ця Верховна Рада ще може пом'якшити собі вирок - експерт

Ця Верховна Рада ще може пом'якшити собі вирок - експерт
Фото: prm.ua

Ухвалення нового Виборчого кодексу підвищить рейтинги нинішніх народних депутатів і дозволить зробити кращим наступне скликання Верховної Ради.

Про це сказав політичний експерт Олександр Солонтай в ефірі "112 Україна".

"Виборці уже склали оцінку цієї Верховної Ради. Тепер питання, чи пом'якшить цей вирок ухвалення необхідних законопроектів хоча б зараз, під кінець каденції. Чи цей вирок буде таким жорстким, яким його показують зараз соціологічні опитування.

Серед переліку законопроектів - за якими правилами вибирати нову Верховну Раду. Це питання відкритих списків або реформування виборчого законодавства. Одна справа просто розуміти, що рано чи пізно ми все одно поміняємо цю Верховну Раду на іншу. Інша справа - за якими правилами ми будемо її змінювати. Якщо зараз за старими правилами робити позачергові вибори, то є небезпека, що ми отримаємо не кращу, можливо, гіршу Верховну Раду. Інша справа, якби були ухвалені відкриті списки, реформоване законодавство про правила виборів, жорстке покарання за підкупи і фальшування - необхідні законопроекти є", - сказав Солонтай.

Він наголосив, що до процесу ухвалення нових виборчих правил мають залучатися всі політичні сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада може "завалити" новий Виборчий кодекс

Сьогодні в Україні діє комбінована виборча система. 225 депутатів обираються до Верховної Ради через мажоритарні округи. Там перемагає той, хто отримує більшість голосів. Тому перед виборами кандидати намагаються завоювати повагу жителів свого округу та вкладають гроші у ремонти, соціальну допомогу, гречку тощо.

Ще 225 кандидатів проходять до Ради через закриті партійні списки. Виборець голосує за певну партію або блок партій. У випадку, якщо вона набирає більш ніж 5% голосів, – проходить до парламенту. За такої системи у депутатів є можливість купити собі місце в парламенті.

Новий Виборчий кодекс запровадить парламентські вибори за відкритими списками.

У листопаді 2017-го Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу №3112-1.

Зараз ви читаєте новину «Ця Верховна Рада ще може пом'якшити собі вирок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути