Ексклюзиви
четвер, 05 вересня 2024 21:21

Чому звільнили Дмитра Кулебу - головні версії

Чому звільнили Дмитра Кулебу - головні версії
Серед звільнених міністрів Дмитро Кулеба написав заяву про відставку останнім. Фото: eastnews.ua

Заміна міністра закордонних справ України викликала неабиякий резонанс серед наших партнерів. Іноземні змі розпитують про це своїх інсайдерів, українці готуються до змін у зовнішній політиці.

Почуття дипломата

Верховна Рада 5 вересня 240 голосами "за" задовольнила заяву міністра закордонних справ України про відставку. Дмитро Кулеба написав її останнім серед усіх посадовців, котрих попросили на вихід. Причин не пояснив. З одного боку, заява стала несподіванкою, адже МЗС не фігурувало у переліку "проблемних" міністерств, особливих претензій до нього ніхто не висловлював. З іншого - чутки про відставку Дмитра Кулеби ширилися з весни 2024 року.

І, як свідчать ЗМІ нині, не без підстав. The Economist з посиланням на власні джерела стверджує, що "вишуканий дипломатичний стиль" Дмитра Кулеби, котрий нагадує, радше, Гаррі Поттера, нерідко дисонував з агресивною, відвертою риторикою речників Офісу президента, та й самого Володимира Зеленського. Першим дзвіночком для Дмитра Кулеби стало призначення до МЗС заступника голови Офісу президента, кадрового дипломата Андрія Сибіги, котрий і мав стали наступним головним дипломатом України. Але навесні цій ротації завадили зі США, зокрема, з Державного департаменту. І ця версія отримала підтвердження у вересні 2024 року.

Подяка з-за океану

У ніч на 5 вересня до Дмитра Кулеби зателефонував держсекретар США Ентоні Блінкен. "Мені було приємно отримати дзвінок", - зізнався Дмитро Кулеба. Він подякував держсекретарю США і за незмінну підтримку України, і за роки співпраці, "яка переросла у тісну дружбу". Інформацію про розмову розміщено на офіційній сторінці українського зовнішньополітичного відомства, тож можемо припустити: 4 вересня у засіданні Верховної Ради була оголошена перерва "на Кулебі" саме тому, щоб йому - у статусі міністра закордонних справ - ще міг подзвонити Ентоні Блінкен. Так би мовити, люб'язність наостанок. На додачу, речник Держдепу Метью Міллєр на брифінгу назвав Дмитра Кулебу головним партнером США у поїздках по світу заради дипломатичної підтримки для надання систем ППО та іншої зброї Україні, а також для притягнення Росії до відповідальності.

Поки йшли ці розмови, відбувалося і засідання фракції "Слуга народу", в якому взяв участь Володимир Зеленський. Він представив кандидатів на вакантні посади, у тому числі, в МЗС. За словами народної депутатки фракції "Слуга народу" Євгенії Кравчук , тоді стало відомо, що Дмитра Кулебу має замінити Андрій Сибіга. "Йому не потрібно часу, щоб розбиратися у роботі, він дуже чітко розуміє, якої підтримки потребує Україна від кожної держави і що для цього потрібно зробити", - наголосила вона.

Вийшов з-під контролю?

Дмитро Кулеба міг вийти з-під контролю впливових чиновників Офісу президента, а Зеленському нині, коли війна вступає у стадію невизначеності, дуже важливою є суспільна підтримка. Тим паче, міністр закордонних справ був популярним на Заході, поступаючись у цьому лише самому Зеленському, пише Associated Press.

Є ще одна версія. Видання The Telegraph з посиланням на власні джерела нагадує, що Дмитру Кулебі доручали переконати західних союзників, насамперед США і Велику Британію, надати дозвід на використання Україною далекобійної зброї углиб території РФ. На додачу, він мав сприяти збільшенню поставок Україні систем ППО Patriot. Наприкінці серпня 2024 року Дмитро Кулеба звинуватив деяких союзників у невиконанні цих своїх обіцянок. Володимир Зеленський на засіданні фракції у ніч на 5 вересня пояснив депутатам, що Дмитру Кулебі "не вистачає енергії" для просування надання зброї. Опосередковано про незадоволення особисто Зеленського свідчить його відповідь на запитання, чим займеться ексголовний дипломат України.

у Дмитра Кулеби був конфлікт не з Зеленським, а з головою його Офісу Андрієм Єрмаком

Президент зазначив, що говорити про це ще зарано. Утім, за інформацією Politico, у Дмитра Кулеби був конфлікт не з Зеленським, а з головою його Офісу Андрієм Єрмаком, котрий вважає небезпечним залишати головою МЗС людину з прямими зв'язками і виходами на держсекретаря США, міністрів закордонних справ країн-членів ЄС і НАТО, зокрема - Німеччини.

Цікаво, що Кулеба заявами про невиконання союзниками домовленостей, можливо, наблизить свій стиль риторики до стилю Зеленського. Але така зміна викликала негативну реакцію: західні партнери звикли до "пом'якшень" від Дмитра Кулеби особливо гострих висловлювань президента України. Тому навряд чи наступник міністра закордонних справ висловлюватиметься кардинально гостріше за попередника. Отже, ступінь жорсткості риторики не був головною заміни очільника мзс.

Тим часом, за деякими повідомленнями, Дмитру Кулебі начебто натякали на посаду керівника об'єднаної місії України у ЄС і НАТО.

Кремль намагається демонструвати спокій

А от де не здивувалися ротації в українському МЗС, так це у Росії. "Жодного впливу (на можливі переговори, - Gazeta.ua)", - заявив речник Путіна Дмитро Пєсков. Але зазначив - Кремль "уважно стежить за подіями".

Більш відвертою була речниця МЗС країни-агресорки Марія Захарова. Відставка головного українського дипломата це "Кулеба з возу", але "віз усе одно розвалиться", каже вона.

Сам Путін вперше після паузи, що тривала з початку літа 2024 року, публічно висловився про війну в Україні:

• РФ не відмовлялася від переговорів, але на підставі "погоджених Стамбульських домовленостей",

• Індія, КНР і Бразилія прагнуть розібратися у ситуації в Україні, "ми постійно в контакті з ними",

• першочерговою метою так званої "СВО" є "звільнення Донбасу".

Ці заяви прозвучали на пленарному засіданні Східного економічного форуму у Владивостоці 5 вересня 2024 року.

Незадовго до цього президент Володимир Зеленський оцінив потенційний діалог з Путіним як беззмістовний, оскільки той не прагне завершити війну дипломатичним шляхом.

Вірогідно, марним на даний час вважають діалог і наші партнери, оскільки західні ЗМІ звернули більшу увагу на висловлювання Путіна про американські вибори: він знову наголосив на пріоритетності для Росії перемоги Камали Гарріс, бо "її сміх такий запальний".

Тим часом, бойове хрещення нового міністра закордонних справ України станеться дуже скоро: найближчими днями відбудеться зустріч групи партнерів "Рамштайн", а далі - Генассамблея ООН у США. У цих заходах візьме й Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Чому звільнили Дмитра Кулебу - головні версії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути