Ексклюзиви
неділя, 15 жовтня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому у Польщі знову згадали про УПА - до чого це може призвести

Чому у Польщі знову згадали про УПА - до чого це може призвести
У Польщі одна з мейнстрімних тем - говорити про польсько-український конфлікт, – сказав Володимир В'ятрович. Фото: Twitter

В Україні немає політиків, які хотіли би історичні конфлікти навколо УПА капіталізувати у свій успіх. У Польщі ж одна з мейнстрімних тем - говорити про польсько-український конфлікт. І ці теми почали знову піднімати. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Володимир В'ятрович. Він - народний депутат, колишній голова Українського інституту національної пам'яті.

"На деякий час можна було сказати, що поставили на паузу всі ці історичні суперечки. Ініціаторами їх були виключно польські політики. Бо у нас немає політиків, які хотіли би ці історичні конфлікти капіталізувати у свій успіх. Навіть якщо вони є, то вони надто маргінальні, щоб визначати політику держави. У Польщі ж одна з мейнстрімних тем - говорити про польсько-український конфлікт', – сказав В'ятрович.

Однак політизація історії знову взяла гору, додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада уникає теми УПА. Зеленський дуже мало знає про нашу історію" - Володимир В'ятрович

"Вже цього літа почули часом дуже недолугі заяви польського прем'єра Моравецького про порівняння Бандери з Путіним, жертв російської агресії у Бучі - з польськими жертвами. Зараз звучать вимоги, що Польща не може підтримувати євроінтеграцію України до тих пір, поки не буде одностороннього каяття українців. Тому тема не закрита. І тільки деполітизація допоможе - коли історики, а не політики говоритимуть. У Польщі наразі не видно деполітизації цієї теми, вона лише наростає", – пояснив В'ятрович.

Пост до 114-ї річниці від дня народження Степана Бандери зник з облікового запису Верховної Ради України у Twitter після розмови прем'єр-міністрів України та Польщі.

2 січня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що обговорить з українським колегою Денисом Шмигалем питання "героїзації" Степана Бандери на офіційних сторінках органів влади України.

Зараз ви читаєте новину «Чому у Польщі знову згадали про УПА - до чого це може призвести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути