неділя, 24 квітня 2022 08:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ціна звільнення півдня тепер буде надвисока – військовий експерт

"Ціна звільнення півдня тепер буде надвисока – військовий експерт
"Можна оцінити нашу оборону на "добре". Ми зупинили наступ російських військ на всіх напрямках, за винятком півдня", говорить Олег Жданов. Фото: Glavred

Оборону України в широкомасштабному вторгненні можна оцінити добре – були проблеми, але з багатьма напрямками впоралися. Тепер головне й вирішальне питання – Донбас. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Можна оцінити нашу оборону на "добре". Ми зупинили наступ російських військ на всіх напрямках, за винятком півдня. Коли російські війська за три години були під Херсоном – це катастрофа. Чому так сталося – це перше розслідування, яке маємо зробити після війни. І ціна звільнення півдня тепер буде надвисока. На півночі ми повністю відбили наступ ворога і завдали суттєвого ураження противнику. Також ми зупинили просування Росії в бік Миколаєва та Одеси. Це велике досягнення, бо ми майже повністю контролюємо Чорноморське узбережжя", – говорить Жданов.

Донецький напрямок ми відстоюємо зараз – це головне поточне завдання, каже експерт.

"Росіяни захопили Рубіжне на Луганщині. Зараз тривають бої за Попасну. Але вони просунулися там лише на п'ять кілометрів. Слов'янськ залишається під нашим контролем. Він стане основною фортецею на шляху російських військ. Імовірність оточення угруповання ЗСУ на Донбасі доволі висока. Усе залежатиме від нашої оборони – як витримають військові такий шалений російський наступ. Далі закінчення операції на Донбасі не можна будувати жодних прогнозів", – наголошує Жданов.

Мінімальний план для Росії – це вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це мобільна оборона" – аналітик пояснив, чому ЗСУ доводиться тактично відступати

"Для нас мінімальний план – максимальний розгромити російські війська в зоні Операції об'єднаних сил", – додає Жданов.

Росія недооцінила Україну як противника, пояснює експерт.

"Це головна російська стратегічна помилка. Яка стала основою для наступних. З цього й великі втрати ворога. Росіяни намагалися взяти Київ і сподівалися здобути тут перемогу – знищення політичного керівництва й підписання мирної угоди. Не сподівалися на жоден спротив. Росія могла не планувати йти на правий берег України, а лише позбавити нашу країну виходу до моря. Але ми вихід до моря відстояли. Тепер головне – відстояти Донбас. Якщо ми цього досягнемо, тоді зможемо розв'язувати питання далі", – пояснює Жданов.

Росіяни розраховували на інформацію, яку давали зрадники. Але вони брехали, наголошує експерт.

"Зараз у Росії вже почали розслідування щодо розкрадання грошей, які виділяли на п'яту колону. І шукають винних", – каже Жданов.

24 лютого Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. О 4:00 російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривали майже на всьому периметру державного кордону та в багатьох містах.

Окупаційна армія Російської Федерації під час другої фази "спецоперації" планує встановити повний контроль над Донбасом і Південною Україною. Також забезпечити коридор до окупованого нею Криму.

Українські військові готові до спроб росіян зайти з Харківської, Донецької та Луганської областей і готують потужний контрнаступ.

Зараз ви читаєте новину «"Ціна звільнення півдня тепер буде надвисока – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути