Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 14:22

Цілодобова охорона, міжнародні експерти - що подав Порошенко про антикорупційний суд

Цілодобова охорона, міжнародні експерти - що подав Порошенко про антикорупційний суд
Суддям Вищого антикорупційного суду пропонуватимуть цілодобову охорону, йдеться в тексті законопроекту. Фото: відкриті джерела

На сайті Верховної Ради опублікували проект закону "Про Вищий антикорупційний суд". Його вніс до парламенту президент Петро Порошенко. Документ розписаний на 21 сторінці.

Gazeta.ua нагадує читачам норми законопроекту.

Вищий антикорупційний суд визначають, як постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою. Має здійснювати правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій.

У пояснювальній записці вказується, що суд "має розглядати кримінальні провадження, пов'язані із вчиненням правопорушень, які містять корупційну складову". При цьому пропонується утриматися від запровадження на місцевому рівні антикорупційних судів, у місцевих або апеляційних судах – посад антикорупційних суддів чи на місцях – слідчих суддів у антикорупційних кримінальних провадженнях, ураховуючи можливе завантаження та ризик впливу регіональних еліт. Тож не передбачено розміщення палат суду, окремих його суддів у населених пунктах.

Претендент на посаду судді обирається на конкурсі. Ним може бути громадянин України віком не менш ніж 35 років, зі стажем суддівської роботи не менше 5 років, з науковим ступенем у галузі права чи стажем роботи в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

Не можуть бути суддями ті, хто 10 років до призначення працювали в силових структурах (наприклад у прокуратурі чи МВС), обіймали політичні посади, мали представницький мандат, упродовж останніх 5 років входили до складу керівних органів партії або перебували у трудових чи інших договірних відносинах з партією, вчиняли корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

На шість років створюють Громадську раду міжнародних експертів. Вона перевірятиме інформацію про кандидатів у судді.

Суддям може надаватися цілодобова охорона. Житло судді оснащується охоронною сигналізацією та кнопками тривожної сигналізації.

Суд розглядатиме справи, у яких збиток або предмет злочину становить понад 500 прожиткових мінімумів (із січня 2018-го прожитковий мінімум буде 1700 грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керує або президент, або парламент - Міклош пояснив системну проблему в просуванні реформ

Зараз ви читаєте новину «Цілодобова охорона, міжнародні експерти - що подав Порошенко про антикорупційний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути