середа, 19 квітня 2017 19:50

Чи виправдана зарплата суддям в 400 тис. грн - думки експертів

11 квітня Верховна Рада відхилила законопроект про Конституційний суд. Зарплату судді КСУ планували встановити в розмірі 400 тис. грн на місяць. Документ розробила рада з питань судової реформи при президентові. Внесли до парламенту народні депутати. До розгляду закону повернуться восени.

Gazeta.ua запитала в експертів, чи виправдана така цифра. І якою має бути система нарахування зарплат суддям?

Автор: Facebook
  Андрій Новак: “Депутати голосують за подібне, бо у більшості є бізнесменами і залежні від судів”
Андрій Новак: “Депутати голосують за подібне, бо у більшості є бізнесменами і залежні від судів”

Андрій Новак, економіст:

"У цивілізованих країнах чітко встановлюють різницю між максимальною і мінімальною зарплатою чиновників - не більше, ніж у 10 або 50 разів.

Правоохоронні органи, суди, Збройні сили, освіта, культура - галузі, які треба дотувати. Але це має відбуватися адекватно до загального рівня доходів, пенсій в економіці.

Відповідні параметри для формування зарплат можна закріпити в Конституції або Трудовому кодексі. Врахувати реальну середню зарплату і від неї відштовхуватись до мінімальної і максимальної. Розрив між ними має бути не більше, ніж у 20 разів. Приватний сектор не можна обмежувати.

Питання гальмується, бо ті, хто при владі, хочуть нараховувати собі максимальні зарплати. Їх стримує громадськість. Якщо суспільство виступить різко проти на акціях, влада від такого рішення відмовиться. Депутати голосують за подібне, бо існує принцип кругової поруки у судах, прокуратурі, правоохоронних органах. Переважна більшість парламентаріїв є бізнесменами або їх представниками, тому залежні від цих органів".

Автор: politeka.net
  Олександр Кочетков: "Президент хоче контролю"
Олександр Кочетков: "Президент хоче контролю"

Олександр Кочетков, політолог:

"Судді повинні бути незалежними, не шукати додаткових заробітків. Мають отримувати достойну зарплату. Але скільки українському чиновнику не плати, якщо можна вкрасти - все одно вкраде. Ніхто у суспільстві не вважає злочином використання службового становища для власного збагачення. Спочатку всі проти, а як стають чиновниками - роблять те саме. Це видно по оновленій Верховній Раді.

Президент хоче мати контроль над Конституційним судом, йде на зустріч суддям. Якщо їм підвищать зарплату, то у них не виникатиме потреби вигадувати звідки статки. З електронними деклараціями треба пояснювати маєтки, машини, яхти. Судді будуть зобов'язані президентові, йтимуть йому на зустріч. Це така собі адміністративна форма підкупу на майбутнє.

Якщо чиновник не може пояснити, звідки у нього мільйон доларів, має негайно йти у відставку. Ось тоді можна платити високу зарплату. Іншого варіанту немає. Якщо суддям понизити зарплату - це ніяк не вплине на якість рішень, які ухвалюватимуть після телефонного дзвінка".

Автор: radiosvoboda.org
  Тарас Загородній: "Якщо підвищувати зарплати без загального очищення системи, толку не буде"
Тарас Загородній: "Якщо підвищувати зарплати без загального очищення системи, толку не буде"

Тарас Загородній, економіст:

"Якщо підвищувати зарплати без загального очищення системи, толку не буде. Вони просто стануть приємним бонусом до хабарів. Потрібна невідворотність покарання. Cуддя районного суду має отримувати зарплату на рівні 2-3 тисячі доларів (від 50 до 80 тис. грн. - Gazeta.ua.), знаючи що за порушення закону тебе посадять. У господарських судах і вище зарплата повинна дорівнювати 10-15 тисячам доларів (268-400 тис. грн. - Gazeta.ua.). Тоді суддя почуватиме себе більш-менш незалежним і не матиме спокуси брати хабарі.

У розвинутих країнах зарплата державних службовців менша, ніж у середньому приватному секторі. Але там чиновник отримує стабільне життя, підвищену пенсію, податкові пільги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Може найняти поляків або литовців?" - Пинзеник про захмарні зарплати українським суддям

Законопроект про Конституційний суд Верховна Рада затвердила в першому читанні 9 лютого 2017 року. За документом до установи входить 18 суддів. Президент, Верховна Рада та з'їзд суддів призначають по 6 суддів. КСУ є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 12 суддів, які набули повноважень.

Конституційним суддею може бути громадянин України, який володіє державною мовою, досяг 40 років, має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Чи виправдана зарплата суддям в 400 тис. грн - думки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути