Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 18:32

Чи потрібне Мінагрополітики аграрній житниці Європи?

  Одним з основних завдань для Міністерства є розробка і впровадження стратегії розвитку аграрного сектору до 2030 року. Фото: Facebook
Одним з основних завдань для Міністерства є розробка і впровадження стратегії розвитку аграрного сектору до 2030 року. Фото: Facebook

Наприкінці минулого року на засіданні уряду 28 грудня був підтриманий проект постанови № 1344 про відміну рішення про реорганізацію Міністерства аграрної політики та продовольства України (далі – Мінагрополітики) шляхом приєднання до Мінекономіки, фактично надавши старт створенню профільного аграрного міністерства, а за два тижні до цього 17 грудня постановою Верховної Ради України Романа Лещенко призначено на посаду очільника Мінагрополітики.

"Наше стратегічне завдання – повноцінно відновити в найближчі місяці роботу профільного Міністерства і залучити команду проєвропейського типу з чітким функціоналом без наявності різного роду господарських функцій, які не властиві Міністерству як інституції. Ключове завдання – це виключно формування політик в агросекторі. І цю місію ми виконаємо", - підкреслив Лещенко.

Серед основних пріоритетних завдань для Міністерства та всієї галузі на 2021 рік він назвав запуск земельної реформи, запуск Національного проекту зрошення і меліорації на Півдні України, розробка і впровадження стратегії розвитку аграрного сектору до 2030 року та нові експортні ринки для України.

Відродження Мінагрополітики мало б завершитись до 1 лютого, однак по теперішній час цей процес гальмується? Одразу ж в професійних аграрних колах та у громадськості виникло питання: чому урядові гасла не збігаються з реальними дієвими кроками? Аграрний вектор країни перестає в подальшому бути загальнодержавним пріоритетом, а лише мовчазно продовжить триматись в довжелезній черзі галузей економіки? На розвиток такого вектору в величезній структурі Мінекономіки і надалі буде спрямована робота лише двох Директоратів і одного Департамента.

Нажаль це реалії сьогодення, але прагматичне розуміння кращого майбутнього для аграрної галузі економіки, і реальне позиціювання в довгостроковій перспективі України на карті Європи і не тільки, потребує реального відродження такої інституції як Мінагрополітика.

"Ми рухаємося виключно у фарватері виконання цілей і завдань програми Президента і Уряду, і саме в цих ключових стратегічних цілях ми бачимо подальший розвиток аграрного сектору", - наголосив керівник Мінагрополітики.

На днях амбітні плани міністра почали поступово втілюватись у життя, зокрема, за інформацією Урядового порталу, в рамках нещодавнього візиту української делегації на чолі з президентом Володимиром Зеленським до Об'єднаних Арабських Еміратів, міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко підписав Меморандум про взаєморозуміння з ключовим державним інвестиційним фондом Об'єднаних Арабських Еміратів компанією Mubadala, що керує портфелем активів та інвестицій в ОАЕ й за кордоном, у розмірі більш ніж $850 млрд.

Підписання Меморандуму спрямоване на розвиток міжнародного партнерства у сфері безпечності харчових продуктів, розвитку торгових відносин та реалізації спільних інвестиційних проектів.

Окрім того, 14 лютого в рамках візиту підписано Меморандум про взаєморозуміння у сфері землеустрою між Держгеокадастром та Міністерством зміни клімату та довкілля Об'єднаних Арабських Еміратів.

 

"Зазначений Меморандум спрямований на посилення співпраці та зміцнення відносин між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами і сприятиме покращенню економічного та соціального розвитку обох держав", - йдеться у повідомленні Держгеокадастру.

У своєму виступі підчас обговорення Національної економічної стратегії - 2030 "Розвиток аграрного сектору" міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко вкотре підняв питання: хто ж опікується аграрною галуззю?! І наголосив на тому, що Міністерство аграрної політики створюється не для конкретної особи. Це потрібно країні, де в минулому році були мізерні інвестиції в агросектор. В країні, де сьогодні як ніколи потрібна єдина система координат і реформування ключових галузей. – значиться на офіційній сторінці міністра в Facebook.

Перехід профільного міністра від слів до дій, ще раз засвідчує, що Міністерству аграрної політики та продовольства України бути, а аграрні позиції України не лише на Європейській карті, але й на світовій тільки посилюватимуться.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібне Мінагрополітики аграрній житниці Європи?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути