пʼятниця, 01 березня 2013 13:57

Через справу Власенка парламент може опинитися "у ступорі" - експерт

Через справу Власенка парламент може опинитися "у ступорі" - експерт
Володимир Фесенко: арешт Власенка зірве підписання Угоди з ЄС. Фото: lenta-ua.net

Позбавлення мандату та арешт Сергія Власенка може призвести до блокування Верховної Ради та скасування підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко, коментуючи те, що народного депутата Власенка мають намір через ВАСУ позбавити мандату та заарештувати.

"Я вважаю, що це чергова серйозна політична помилка. Негативу від цього буде набагато більше, ніж зисків для Партії регіонів та влади. У цьому може бути лише один мотив - це якісь особисті образи на Власенка. Хтось хоче його показово покарати, бо комусь не сподобалося його висловлювання. Думаю, що такі дії йдуть саме із прокуратури", - зауважив він.

Однак, на думку політолога, це може призвести до серйозних проблем як у внутрішній політиці, так і у зовнішній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВАСу ще не знають коли відбудеться слухання по Власенку

"Зрозуміло, що такі сумнівні рішення регламентного комітету дають підстави для серйозного конфлікту. В результаті, парламент може опинитися у ступорі. Це привід для опозиції знову блокувати роботу Верховної Ради, аби скасувати таке несправедливе, на думку опозиції, рішення. Це перший негатив", - пояснив Фесенко.

Він додав: "Другий негатив буде пов'язаний, на жаль, з європейською інтеграцією. Власенко каже, що його можуть заарештувати. Якщо так, то це буде чергова дурня, але ця дурня призведе до серйозних негативних наслідків. Наскільки я розумію, в Європі вже повідомлені про можливість таких дій проти Власенка і це буде розглядатися як тиск на опозицію".

"Якщо дійсно дійде до арешту, то, я боюся, це може стати якщо не останньою краплею, то дуже вагомим чинником, який може зірвати підписання нової угоди з Євросоюзом. Проблема у тому, що, фактично, вони вже зараз псують позитивний ефект від саміту у Брюсселю", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власенко відмовився від права займатися адвокатською діяльністю - Турчинов

Однак, Фесенко зауважив, що насправді президент Віктор Янукович до цієї справи може бути і не причетним.

"Я схиляюся до версії, що фактично влада діє зараз в стані, коли різні органи державної влади діють за власною логікою — немає ніякої узгодженості дій. Це погано. Врешті це веде до серйозних негативних наслідків для країни, для її європейської інтеграції", - підкреслив він.

Фесенко зауважив: "Якщо це суперечить інтересам держави, то це б'є і по інтересам президента. Зрив Європейської інтеграції означатиме зрив одного зі стратегічних напрямів зовнішньої політики. Навіщо тоді цим всім треба було займатися? Тим паче, криза у стосунках із заходом обмежить політичні маневри для Януковича, створює для нього додаткові напруги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов: Спікер направив до ВАСУ подання про позбавлення Власенка мандату

Крім того, особливого негативу ця історія набуває ще й тому, що заява про можливість позбавлення мандату та арешт з'явилася перед підсумковою прес-конференцією президента.

Коментуючи те, що окрім Власенка, мандату можуть позбавити і "регіонала" Андрія Веревського, Фесенко пояснив: "З Веревським все абсолютно зрозуміло. Це паритетне рішення. Щоби не було претензій щодо переслідувань тільки опозиційоного депутата — треба позбавити мандату і когось зі своїх".

 

Зараз ви читаєте новину «Через справу Власенка парламент може опинитися "у ступорі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути