Ексклюзиви
субота, 27 жовтня 2012 14:27

"Це насмішка і глузування над українською нацією" - Лук'яненко дав оцінку Раді 6-го скликання

"Це насмішка і глузування над українською нацією" - Лук'яненко дав оцінку Раді 6-го скликання
ФОТО: ukr.obozrevatel.com

У попередній Верховній Раді було лише п'ята частина українців, решта- нацменшини. Вона, як правило, є шахраями, які раніше вискочили українцям на шию та знущаються над нами.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Левко Лук'яненко, політв'язень та народний депутат чотирьох скликань.

Як можна охарактеризувати Верховну Раду 6 скликання?

- Складається враження, що це не вищий законодавчий орган української нації, а клуб мільйонерів. І вона дбає протягом всього свого періоду не про благо народу, а про збагачення олігархів. За один рік деякі багатії збільшили свої капітали вдвічі, у той час, коли життєвий рівень населення не тільки не покращився, а й погіршився. Отже, ця Верховна Рада продовжувала антиукраїнську тенденцію, коли розрив між бідною частиною населення і олігархічною купкою заможних збільшувався. Таким чином, ця Верховна Рада ввійде в історію як найменш укрпатріотична, найменш конструктивна і найбільш олігархічна.

Чи є шанс, що після виборів щось зміниться і нове скликання буде якіснішим і більш українським?

- Вибори для того і є, щоби народ міг покращувати свій законодавчий орган. Якщо б вибори відбувалися чесно, то дуже мало з чинних депутатів залишилося б і у наступній Верховній Раді. Бо настрої людей, навіть на півдні та сході України, категорично проти Партії регіонів і вони раді були б голосувати за інших кандидатів. Але ПР застосовує неправові методи, адміністративний ресурс, гроші, примус, залякування, явно порушує виборче законодавство, сподіваючись таким чином зберегти свою владу. Якщо народ їх не підтримує, то вони таким чином самі собі продовжать владні повноваження за допомогою фальсифікацій виборів. Це вже усюди видно. Бо навіть придумали таку річ, як укладання договору з людьми: у селі, наприклад, посланці ПР укладають договір, що людина отримує 50 грн і обіцяє проголосувати за ПР. А після виборів обіцяють ще дати 150 грн.

І люди дійсно продають свої голоси?

- Люди обіцяють це зробити. Вони піддаються тому обману. А з іншого боку бояться. Бо якщо це невелике село, в якому 60 виборців, то уклавши договорів, потім люди не проголосують, вони знають, що село невелике і можна буде здогадатися, хто не проголосував. А це ж взагалі незаконна операція, це ж підкуп виборців. Але люди знають не закон, а силу влади, і тому бояться, і тому отак піддаються тим договорам.

Такі методи допоможуть Партії регіонів набрати більше?

- Партія влада використовує багато таких способів, аби продовжити своє перебування у парламенті.

Які загалом Ваші враження від цієї передвиборчої кампанії?

- Партія регіонів за період свого перебування при владі настільки збагатила своїх олігархів, яких вона представляє, що їм зовсім не шкода величезних коштів. Тому кандидати від ПР надрукували масу листівок і плакатів на дуже хорошому папері, розклеїли їх усюди. "Регіонали" витрачають колосальні кошти на те, щоб утриматися при владі. Такого марнування коштів, таких багатих "бігмордів" раніше не було, це нове явище. Ну і раніше не було такого відкритого підкупу виборців. Якось ще боялися порушувати закон. Тепер явно відсутня ця боязнь. І вони застосовують все, що можна придумувати для фальсифікацій. Така атмосфера панує по всій Україні.

Наскільки це нівелює саме поняття виборів та влади?

- Це уже не вибори. Ми маємо не вільне волевиявлення, а боротьбу сил, у яких з одного боку демократи і патріоти, які хочуть якоїсь справедливості, а з другого боку ми маємо необмежене прагнення перемогти за допомогою фальсифікацій і застосування адмінресурсу. Іде змагання не людей і ідей, їхніх талантів та інтелектів, а змагання у грошах і різних шахрайських комбінаціях. Це ганебно. І те, що Україна, відзначивши своє 21-річчя, має зараз таку процедуру виборів, - це ганьба. Це свідчить не тільки про те, що у нас низька політична культура, а й про те, що люди, які захопили владу нечесним способом, бояться відповідальності. Адже багато з них не просто порушують норми моралі, а порушують закон. І якщо зміниться влада, їм доведеться за це відповідати.

Як на це реагують люди? Які настрої панують?

- Серед людей поширений настрій, що "терпіти таку антиукраїнську владу більше вже не можна". Тому потрібно організовувати революцію, необхідно братися на зброю. Інші кажуть: "Погляньте на тих людей, які нами керують". У Верховній Раді VI скликання тільки 20% українців. А решта — представники національних меншин, які живуть в Україні. Таким чином, це насмішка і глузування над українською нацією. Якщо в Україні парламент не український, а на 80% складається з чужинців — це приниження української нації. Тому необхідно змінювати національний склад Верховної Ради. Бо є шахраї, які раніше вискочили українцям на шию та знущаються над нами. Але тепер люди усвідомлюють, що такого терпіти не можна. Тому і вимагають, щоби на цих виборах обирали українців. Це треба припинити. Подивіться на урядовців — серед 10 осіб немає жодного українця — голова СБУ, міністр оборони, секретар РНБО, віце-прем'єр-міністр. Як це так?

Якщо вибори не дадуть можливості це змінити, якщо 28 жовтня кидатиметься прямо в вічі нечесна процедура виборів та фальсифікації, то це може бути сигналом до початку акції масової непокори. Населення починає розуміти несправедливий склад влади.

Що би Ви побажали виборцям перед виборам?

- По-перше, бути сміливими і знати, що кожен заходить у кабінку голосувати сам і рукою його водитиме він особисто. То хай не боїться, хай проголосує так, щоби потім не докоряв себе, що побоявся. Нам необхідно змінювати владу. Тому потрібно знати, що на українцях лежить велика відповідальність за те, яку ми владу формуємо. Бо владу нам зараз Москва не присилає. Якщо буде погана Верховна Рада, то це буде тільки наша провина. Кожен громадянин має відчути цю відповідальність за долю нації, за склад парламенту. І тому хай не боїться, що хтось буде підглядати, чи підслуховувати, чи відеокамери якісь поставлять — ніщо не завадить людині проголосувати так, як вона сама того хоче. Бо тільки в її руці буде олівець і вона сама мусить поставити позначку. Хай вона зважає на свою совість і на відповідальність перед своїми дітьми. Хай відкине страх. Це влада більше боїться. Бо влада — це малесенька часточка української нації. Ми, народ — господар величезної української землі. Це треба відчути. І треба зрозуміти, що які б організовані не були бандити — то є крапля в українському морі.

Зараз ви читаєте новину «"Це насмішка і глузування над українською нацією" - Лук'яненко дав оцінку Раді 6-го скликання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

164

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути