четвер, 06 вересня 2012 13:20

"Це наша остання мирна акція" — мітингувальники проти ухвалення "протестного" закону
13

Фото: Фото: Ольга Каменєва

Через Маріїнський парк до паркану Верховної Ради йде актор 25-річний Сергій Пишун. На повідку веде собаку хаскі, яку обмотав червоним прапором із написом "Боротьба". Вранці 6 вересня він прийшов на "Останній мирний протест". Тут з ночі середи зібралися близько сотні мітингувальників проти ухвалення в другому читанні закону "Про порядок організації і проведення мирних заходів".

- Особисто для мене низько приходити під якісь будівлі, - говорить Пишун. - Не треба нікуди йти, чогось вимагати. Потрібно самому щось робити, змінювати. Сюди прийшов підтримати своїх друзів. Для мене краще побути тут годину, ніж нічого не зробити.

40 хлопців та дівчат сидять на карематах. На них вони й ночували. З ними був і нардеп-"нунсівець" Андрій Парубій.

Біля мітингувальників запалені дві лампадки. У кількох на шиї — зроблені з картону колодки. В отвори просунуті руки. На паркані висить великий плакат із тканини "Ми - не раби. Раби — не ми". З-за дерева визирає міліціонер. Ще троє за 30 м спостерігають.

Лідер Коаліції учасників помаранчевої революції Сергій Мельниченко запалює цигарку.

- Цей закон по-суті нічого не міняє, - говорить він. - Депутати заявляють, що у нас зараз не застосовується стаття про порушення порядку організації та проведення мирних зібрань. Це неправда. За останні півроку мене разів 20 за нею арештовували. Тут вони пропонують 15 дій адмінарешту за організацію акції. Але як учасник мирних зібрань може це порушити? Якщо його дії будуть протиправними, то мають кваліфікуватися як хуліганство чи злісна непокора міліції.

Повз у театральній масці проходить зварювальник 29-річний Денис Левін:

- Це наша остання мирна акція. Далі вони будуть незаконними. Люди все одно будуть виходити. Суди, прокуратура, інші гілки влади — не працюють. Тому народ змушений іти на протест. Зараз влада створює умови, аби ці заходи були конфліктними, щоб був супротив міліції. Вони самі собі риють могилу.

За півгодини до початку ранкового засідання Верховної Ради до парламента йдуть "бютівець" Андрій Шевченко та "нунсівка" Леся Оробець.

- Як ви тут? - запитує з-за паркану Шевченко.

- Нормально! - хором відказують учасники акції.

- Ми зараз подивимося чи є в порядку денному це питання, - обіцяє Оробець.

- Депутат Сухий підмочив репутацію! - хтось вигукує в спину "регіоналу" Ярославу Сухому. Той вдає, що не чує.

Усередині будівлі на другому поверсі висить порядок денний. Законопроект про мирні зібрання там є.

- Вони хочуть розглянути цей законопроект під кінець засідання, - каже "бютівець" Андрій Павловський. - Тишком-нишком, як вони люблять, аби якомога менше було журналістів.

Із динаміків чути, як присягу народного депутата з трибуни виголошує Сергій Луценко, який став нардепом фракції блоку НУ-НС. Він — брат ув'язненого екс-міністра Юрія Луценка.

Зараз ви читаєте новину «"Це наша остання мирна акція" — мітингувальники проти ухвалення "протестного" закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути