Ексклюзиви
пʼятниця, 16 січня 2009 16:40

БЮТівець добився поновлення кримінальної справи проти Наливайченка

Військовий міський суд Київського гарнізону 14 січня визнав незаконною відмову в порушенні кримінальної справи проти в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка.

Про це повідомив народний депутат України (фракція БЮТ) Святослав Олійник.

Він нагадав, що в жовтні 2008 року він і народний депутат Геннадій Москаль (фракція НУНС) звернулися до Генеральної прокуратури України із заявами про скоєння вищим керівництвом СБУ злочину, що підпадає під статті Кримінального кодексу України (перевищення влади і службових повноважень, захоплення будівель державних установ, втручання в діяльність судових органів). Йшлося про захоплення будівлі і суддів Київського апеляційного суду, а також членів Центральної виборчої комісії, проведеному силами спецпідрозділу СБУ.

Олійник заявив: "Це є не тільки порушенням чинного законодавства, а й, по суті, є кримінальний злочин: законом чітко передбачена недоторканність як суддів, так і приміщень судів. Крім того, попри вимогу законодавства, спецпідрозділ СБУ скоїли ще один злочин, втрутившись у роботу суддів".

За словами Олійника, Генеральною прокуратурою - відповідно до принципу підсудності – заява депутатів була передана Військовій прокуратурі. Проте в порушенні кримінальної справи щодо Наливайченка було відмовлено з мотивування – відсутність фактів завдання матеріального збитку.

Олійник вважає, що така юридична позиція Військової прокуратури є неправильною – в даному випадку збитком є підрив авторитету органів влади, що підпадає під дію статті 365 Кримінального Кодексу України.

Відповідно, в результаті оскарження постанови Військової прокуратури 14 січня 2009 р. Військовий міський суд Київського гарнізону визнав незаконною відмову в порушенні кримінальної справи проти в.о. голови СБУ Наливайченка, що на думку Олійника відкриває перспективи переслідування останнього в судовому порядку за кримінальні злочини.

"Це не єдиний судовий процес, який ми вестимемо щодо діяльності в.о. голови СБУ Наливайченка. Поки що це – перший судовий процес, що наближає пана Наливайченка до настання кримінальної відповідальності щодо нього. Найближчим часом будуть ініційовані позови за фактами корупції в керівництві СБУ, настання кримінальної відповідальності Наливайченка невідворотне", - заявив народний депутат від БЮТ Олійник, повідомляє УНІАН.
Зараз ви читаєте новину «БЮТівець добився поновлення кримінальної справи проти Наливайченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути