Ексклюзиви
понеділок, 11 серпня 2008 14:25

БЮТ: Україна сама розірве Договір про дружбу з Росією через Грузію

Депутат Верховної Ради, заступник голови Блоку Юлії Тимошенко, голова Комітету Ради з закордонних справах Олег Білорус виступає за виведення всіх іноземних збройних сил із Грузії для мирного врегулювання конфлікту в Південній Осетії.

"Треба вивести всі іноземні війська з території Грузії, сісти за стіл переговорів і вирішити питання шляхом компромісів, але не за рахунок національних інтересів Грузії", - сказав він.

Зокрема, він сказав, що Комітет Ради з закордонних справ проінформований про доручення голови Верховної Ради Арсенія Яценюка розробити свої рекомендації для вирішення південноосетинського конфлікту.

"Наші рекомендації, наші заяви й наші вимоги будуть спрямовані на те, щоб зупинити війну на грузинській території, на припинення бомбардування грузинської території, на виведення всіх військ на свої вихідні позиції й шляхом переговорів, з огляду на інтереси, насамперед, суверенної держави Грузії, вирішувати ці проблеми", - сказав Білорус.

Він вважає, що заява Міністерства закордонних справ про можливість заборони на повернення кораблів Чорноморського флоту Росії на місце базування в Крим до врегулювання конфлікту обґрунтована.

Також Білорус допускає можливість розірвання Договору про дружбу й співробітництво з Росією у разі, якщо вона буде продовжувати, з його слів, агресивні дії по відношенню до Грузії.

Зі слів Білоруса, у міжнародному праві існує норма, яка передбачає те, що країна, котра перебуває в договірних відносинах з іншою країною, що базує свої збройні сили в ній і яка вступає в міжнародні конфлікти, втягуючи тим самим у конфлікт і ту сторону, що надає бази для сил країни-агресора, має можливість розірвання відповідного договору для того, щоб не співпрацювати з агресором.

Білорус вважає, що конфлікт у Південній Осетії переростає у війну Росії із Грузією.

Україна закликала Росію вивести свої війська із Грузії й наполягає на введенні в Південну Осетію міжнародного миротворчого контингенту.

10 серпня Україна застерегла Росію від участі кораблів Чорноморського флоту Росії в збройному конфлікті в Південній Осетії (Грузія) і повідомила, що залишає за собою право відповідно до норм міжнародного права й законодавства України заборонити повернення на територію України до врегулювання конфлікту кораблів і суден, які можуть взяти участь у вищезгаданих діях, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ: Україна сама розірве Договір про дружбу з Росією через Грузію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути