середа, 09 червня 2010 11:50

БЮТ пропонує заборонити релігійні секти

БЮТ пропонує заборонити релігійні секти
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про заборону тоталітарних сект.

На думку авторів документа, він допоможе запобігти появі в Україні релігійних організацій, які мають "небезпечний психологічний вплив" на громадян, пише КоммерсантЪ-Украина.

Законопроект "Про внесення змін і доповнень до закону Про свободу совісті та релігійні організації (щодо релігійних сект) у Верховній Раді" зареєстрував народний депутат Лев Бірюк (БЮТ).

Законопроект доповнює чинний закон забороною діяльності тоталітарних релігійних сект, а також пропонує заборонити залучення до релігійних організацій неповнолітніх без дозволу батьків або опікунів.

Автор проекту також вводить поняття "тоталітарна секта". Це релігійна організація, діяльність якої спрямована на порушення прав і свобод громадян "шляхом використання заходів небезпечного психологічного впливу".

Як приклад у пояснювальній записці називаються Церква об'єднання (уніфікації), Церква саєнтологів, Культ сатанізму, Біле братство та Товариство трансцендентальної медитації. При цьому, як заявив КоммерсантЪ Лев Бірюк, його законопроект ніяк не відіб'ється на традиційних релігійних конфесіях, таких як православ'я, католицизм, іслам, іудаїзм.

У свою чергу голова Держкомітету з питань національностей та релігій Юрій Решетніков переконаний, що від діяльності тоталітарних сект громадян захищають правоохоронні органи, тому додаткові законодавчі обмеження не потрібні.

"В Україні зареєстровано більш ніж 35 тисяч релігійних організацій. Серед них немає таких, які викликали б у нас занепокоєння. А якщо яка-небудь релігійна організація буде порушувати закон, ми просто позбавимо її державної реєстрації", - заявив Решетніков.

Водночас, експерти зазначають, що не всі тоталітарні секти в Україні зареєстровані як релігійні організації. "Вони можуть ховатися під виглядом благодійних фондів, бізнес-тренінгів, громадських організацій. Наприклад, підрозділ Церкви саєнтології зареєстровано в Україні як громадська організація Гуманітарний центр Хаббарда", - розповів голова правління всеукраїнської громадської організації Спілка захисту сім'ї та особистості Володимир Пєтухов.

За його словами, якщо в структурі є зосередженість на лідері, ведеться активна вербувальна діяльність, створюються бізнес-піраміди з отримання доходу, а в роботі використовуються психологічні техніки, що змінюють свідомість, то це деструктивна секта.

Нагадаємо, це вже не перша спроба депутатів заборонити діяльність тоталітарних сект на території України. У квітні 2008 року народний депутат Геннадій Москаль (НУ-НС) зареєстрував у Раді законопроект N 2419, який було відхилено парламентаріями внаслідок "нечіткості формулювань, а також спроб обмежити основні права і свободи релігійних організацій та окремих громадян".

А в грудні 2009 року з подібною законодавчою ініціативою виступив народний депутат Валерій Лук'янов (Партія регіонів), проте його документ так і не було розглянуто.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина
Зараз ви читаєте новину «БЮТ пропонує заборонити релігійні секти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути