вівторок, 15 червня 2021 19:03

Була можливість увійти до НАТО без Плану дій, але ми її втратили

Була можливість увійти до НАТО без Плану дій, але ми її втратили
Володимир Горбач: "З точки зору представників НАТО Зеленський ставить свої питання дуже невчасно. Йому та його оточенню треба це зрозуміти". Фото: Радіо Свобода

Заява про те, що Україну візьмуть до НАТО – декларативна. Насправді нічого у просуванні Україні в бік Альянсу суттєво не зміниться. Про це Gazeta.ua розповів експерт із міжнародних питань Володимир Горбач, коментуючи підсумки брюссельського саміту Північноатлантичного альянсу.

"По Україні з подачі влади котиться хвиля ура-перемоги, – каже він. – На саміті НАТО оголосили, що Україна стане членом Альянсу. Звісно, це не поразка. Але насправді нічого суттєвого не сталося. Заява, що Україна буде у складі НАТО – чисто риторична фраза, яка описує сьогоднішній стан речей.

З 1999 року всіх нових членів приймають до Альянсу шляхом виконання планових вимог. Цей порядок чинний до сьогодні. Українська влада і президент Зеленський занадто часто і надокучливо зверталися до наших західних партнерів. Зокрема до американського президента Джо Байдена: "Коли Україна буде в НАТО? Чому Україна не отримала ПДЧ?". Тож ця декларація Альянсу – відповідь на їхню причепливість, яка по суті нічого не змінює".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна "вигризла" згадку про ПДЧ. Його треба надати вже наступного року - Кулеба

Україна могла увійти до НАТО, оминаючи ПДЧ, але тепер ця можливість втрачена, стверджує Володимир Горбач.

"Альянс не ухвалював швидких рішень щодо прийняття до свого складу якоїсь країни без виконання ПДЧ. До цього комюніке у нас ще була можливість, що за певних екстраординарних обставин могли ухвалити рішення щодо включення України без ПДЧ, але цього вже не буде. Короткий шлях до НАТО для нас тепер закритий.

Головне у вчорашньому комюніке – що це стратегічний документ, який описує цілі, завдання, способи дії Альянсу.

У 2010 році затвердили нову концепцію НАТО. Вже у 2014-му вона виявилася застарілою, оскільки з'явився нова безпекова реальність. Постав новий фактор – російський виклик. На вчорашньому саміті йшлося про російську та китайську загрози. У 2022 році стане зрозумілою стратегія НАТО на найближче десятиліття. І в України з'явиться шанс. НАТО буде готове давати конкретні відповіді і про ПДЧ, і про членство. З точки зору представників НАТО Зеленський ставить свої питання дуже невчасно. Йому та його оточенню треба це зрозуміти. Якщо ж вони це усвідомлюють, але все одно продовжують порушувати питання, складається враження, що вони це роблять навмисне, щоб отримати негативну відповідь і сказати виборцям: "Вибачте, нас там ніхто не чекає, давайте рухатися в інший бік", – робить висновок експерт.

Україна увійде до НАТО через План дій щодо членства. "Ми підтверджуємо рішення, ухвалене 2008 року на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства буде невіддільною частиною цього процесу", – йдеться у комюніке лідерів НАТО, яке схвалили за підсумками брюссельського саміту Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Була можливість увійти до НАТО без Плану дій, але ми її втратили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути