вівторок, 23 квітня 2013 15:42

"Будь-який єдиний опозиційний кандидат у Києві отримує карт-бланш, який не купиш ні за які гроші"

"Будь-який єдиний опозиційний кандидат у Києві отримує карт-бланш, який не купиш ні за які гроші"
Андрій Золотарьов. Фото: ru.golos.ua

Петро Порошенко може стати кандидатом від опозицїі на виборах мера Києві, бо здатен самостійно організувати та провести виборчу кампанію. Однак як бізнесмен, він приречений домовлятися із владою.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог Андрій Золотарьов.

Наскільки реально, що Порошенко може стати узгодженим кандидатом від опозиції на виборах мера Києва?

- У Петра Порошенка дійсно багато можливостей, щоби вплинути на рішення опозиції. Адже у нього дуже потужне лоббі. Але назвати його єдиним кандидатом можна дуже умовно. Адже коли людина - мільярдер, коли людина має потужний бізнес, то вона приречена домовлятися з владою.

Але він дуже добре розуміє, що на виборах мера Києва будь-який єдиний опозиційний кандидат отримує досить потужний карт-бланш. Фактично, це бонус, який не купиш ні за які гроші. Тому якщо Порошенко зробить ставку на своє політичне просування, то це мало що йому дасть, водночас коли статус єдиного опозиційного стане надзвичайно великим бонусом. Тим паче, якщо опонентом в цій боротьбі буде Попов, у якого після березневого снігопаду, залишки рейтингу потанули разом зі снігом.

Саме тому, у Порошенка є майже все для перемоги. Але, все ж таки, його потреба домовлятися із владою може зіграти з ним поганий жарт. Це єдина його велика вада як потенційного кандидата від опозиції.

Опозиція все ж може такий варіант розглядати?

- Безумовно може, бо когось все ж таки потрібно буде висувати. А потужних фігур в опозиції не багато.

Є кілька варіантів. Той же Бондаренко  досить обізнаний в київських справах. Але все ж таки, найбільш потужна постать — це Порошенко. Тому якщо не буде висунуто Кличка, на якого чекають кияни, то, безумовно, можна вести перемовини і щодо Порошенка, який є досить самодостатньою постаттю, яка здатна самостійно організувати і провести виборчу кампанію.

Бо для того, щоби "зорати" київське поле, потрібен дуже потужний фінансовий ресурс. Але якщо Кличко компенсує недолік фінансових ресурсів за рахунок досить потужного рейтингу, то Порошенко якраз має цей ресурс.

Порошенко-мер може бути вигідним владі?

- Порошенко приречений і надалі домовлятися із владою. Тому що ситуація бізнесмена — досить мінлива. Якщо він буде радикально опозиційним, то досить швидко відчує наслідки цього на власному бізнесі.

Тому можна говорити, що це й компромісна фігура для влади. Мовляв, "нехай ми програємо вибори, але буде такий договороздатний кандидат опозиції, який буде в стратегічних питань не йти в супереч позиції влади".

Чому затягується оголошення єдиного кандидата від опозиції?

Складається враження, що великого бажання у київських виборах немає і в опозиції. На словах — так, вони хочуть їхнього призначення, але коли доходить до справи, то виявляється, що не все так просто. Можна сказати, що опозиціонери "досить повільно поспішають" на київські вибори.

Тим часом рішення Конституційного суду щодо виборів у Києві ще немає. Говорили про те, що вибори мера і міськради можуть розвести у часі. Наскільки це ймовірно?

- Одна з "фішек" Партії регіонів у тому, щоби мера було обрано без мерських повноважень, і щоби не відбулися вибори до Київради. Бо є великий шанс того, що якщо обирати Київраду за тими правилами, які є , то влада її також програє. Це стратегічне питання, бо "регіонали" і влада готові змиритися з опозиційним мером без повноважень, але обрати ще опозиційну київську раду — це буде повна поразка. Саме тому вони шукають такі варіанти за допомогою Конституційного суду, який не раз демонстрував, що він дуже послідовно дослуховується до "побажань" Банкової.

Опозиція має зважати на це при висуненні свого кандидата на виборах мера?

- Як на мене, то за таких обставин, все ж таки, був би сенс, щоби на вибори пішов Кличко. Бо Київ — це досить потужна електоральна база. Адже за таких умов можна розкрутити тему того, що "справа не в моїй постаті, не в тому, що я не розбираюся у міському господарстві, а в тому, що в мене вкрали повноваження". Як на мене, громадська думку зараз здатна сприйняти цю тезу. Тому не буде потужного обвалу рейтингу від того, що "прийшов і нічого не зміг зробити".

Зараз ви читаєте новину «"Будь-який єдиний опозиційний кандидат у Києві отримує карт-бланш, який не купиш ні за які гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути