субота, 06 серпня 2011 15:48

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Будь-який суд застосував би до Тимошенко найсерйозніші санкції - МЗС

Будь-який суд застосував би до Тимошенко найсерйозніші санкції - МЗС

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що поведінка підсудної Юлії Тимошенко змусила б застосувати найсерйозніші санкції будь-який суд.

"Проведений МЗС аналіз законодавства США, країн-членів ЄС, інших держав, переконливо показав, що всюди така поведінка сама по собі, незалежно від суті справи, змусила б суд застосувати найсерйозніші санкції", - повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин в суботу, коментуючи ситуацію навколо арешту Тимошенко.

Він також зазначив, що рішення про зміну запобіжного заходу для Тимошенко з підписки про невиїзд на арешт Печерський райсуд ухвалив самостійно.

"Відповідне рішення суд прийняв без будь-якого впливу органів виконавчої влади. І відповідно до базового для демократичного суспільства принципу незалежності правосуддя будь-які звернення до вищого керівництва України з вимогою забезпечити зміну цього рішення за своєю суттю є безпідставними. Українська влада в стороні судового процесу над Юлією Тимошенко і не має жодного наміру в нього втручатися", - підкреслив Волошин.

Разом з тим, за словами Волошина, враховуючи інтерес іноземних партнерів України до даної справи, МЗС України вважає за доцільне підкреслити ряду очевидних міркувань, які широко відомі тим, хто безпосередньо спостерігав за розглядом цієї справи в суді.

"... Демонстративна неповага до суду колишнього прем'єр-міністра створює враження, що розкручений політик може вести себе в суді так, як не дозволив би собі жоден пересічний громадянин. Свідоме, системне нехтування процесуальними нормами, тотожні чинним в абсолютній більшості європейських держав, відверто зневажливе ставлення Юлії Тимошенко до більшості учасників судового процесу стало тими правопорушеннями, які відповідно до вимог чинного законодавства не могли залишитися без відповідної реакції. Юлія Тимошенко звикла, що їй роками вдавалося ставити себе над правилами і правдою. Але цього разу вона спробувала поставити себе і над правом як таким. Цьому поклав кінець суд, прийнявши відповідну постанову", - наголосив він.

"Влада України у межах, визначених законодавством нашої держави, буде й надалі робити все, щоб в Україні зміцнювалися правові засади демократичного суспільства, всім політичним силам гарантувалася можливість на рівних конкурувати за право реалізувати прагнення українських громадян жити у вільному суспільстві, побудованому на спільних європейських цінностях", - підсумував він.

Нагадаємо, 5 серпня Печерський суд заарештував екс-прем'єра Тимошенко. ЄС та представники низки міжнародних організацій висловили стурбованість стосовно верховенства права в Україні, а в Європарламенті заговорили про можливі санкції стосовно України.

Зараз ви читаєте новину «Будь-який суд застосував би до Тимошенко найсерйозніші санкції - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути