Ексклюзиви
вівторок, 08 листопада 2022 08:54

Спецтема: Війна Росії проти України

"Будуть активні дії": як триватиме війна взимку і хто матиме більше шансів на перемогу
5

Настання холодної погоди робить життя на передовій ще більш незручним
Фото: ВВС
Водночас, зима відкриває вікно можливостей
Росіяни люблять воювати взимку. Приклад цьому – захоплення Дебальцевого у лютому 2015 року
Під час війни у холодну пору року на першому плані у будь-якої армії головну роль відіграє спорядження солдатів
Матиме перевагу в зимовий період той, хто тепліше одягне свого солдата, краще підготує пункти обігріву особового складу, доставлятиме і годуватиме гарячою їжею своїх солдатів

Президент Володимир Зеленський заявив, що зимовий період може стати переломним у звільненні територій. Українські захисники йтимуть лише вперед, звільняючи територію України від окупантів, додав глава держави. Однак зимовий період може стати проблемою для як для росіян, так і для Збройних сил України.

Gazeta.ua розібралася, що заважає воювати взимку та хто зможе ефективніше перемогти погоду.

Настання холодної погоди робить життя на передовій ще більш незручним: солдатам необхідний теплий одяг та засоби обігріву, частіші ротації. Водночас зима відкриває вікно можливостей. Якщо земля достатньо промерзла після осінніх дощів, бронетехніка може пересуватися полями, що дає можливість тій чи іншій стороні проводити наступальні дії.

Росіяни люблять воювати взимку. Приклад цьому – захоплення Дебальцевого у лютому 2015 року. Повномасштабне вторгнення окупанти розпочали у лютому. Тому сподіватися на заморожування ситуації зараз не можна. Однак проблеми у Росії вже виникають та продовжать накопичуватися.

Особливості війни взимку

Під час війни у холодну пору року на першому плані у будь-якої армії головну роль відіграє спорядження солдатів. Якщо країна підготувалася до заміни форми, у підрозділах роздали зимові берці, всі шари термобілизни, шапки та рукавички, кількість поворотних та безповоротних втрат через холод буде мінімальною.

Взимку набагато важче вести наступальні дії. Бронетехніку складно замаскувати

Крім того, взимку набагато важче вести наступальні дії. Адже бронетехніку складно замаскувати. Достатньо суттєво зростає витрата пального, що своєю чергою призводить до напруження логістики. До того ж бійцям у сотні разів важче "вгризатися" у промерзлу землю та окопуватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Втрати у росіян шалені" – експерт назвав напрямок, куди окупанти кинули найбільше сил

Експерти відзначають, що нинішній хід бойових дій не дає спрогнозувати стан російської армії через кілька місяців. Утім, найімовірніше, він стане ще гіршим. Вже зараз росіяни відчувають снарядний голод, потерпають від нестачі палива та їжі. Через ситуацію на фронті та проблеми з логістикою окупанти всі свої сили кидають на підвезення боєприпасів, а не на забезпечення підрозділів. У російському генштабі досі навіть не почали замислюватися щодо заміни форми. Це означає, що росіянам в Україні буде холодно.

Україна вже зараз проводить перемовини з партнерами щодо постачання одягу, закуповує екіпірування самостійно.

Замороження конфлікту на зимовий час призведе до того, що росіяни зможуть покращити свої фортифікації

За одним сценарієм, Україна може йти у наступ та відбивати свої землі. За іншим – лінія фронту стабілізується, а до активізації бойові дії матимуть окопний характер. Замороження конфлікту на зимовий час призведе до того, що росіяни зможуть покращити свої фортифікації. Це ускладнить подальше визволення територій силами оборони України у теплий період року.

Загалом взимку будь-яке командування має частіше проводити ротації підрозділів, які перебувають на передовій, аби банально дати бійцям можливість відігрітися.

Взимку армії Росії буде значно складніше

Генерал Збройних сил США Девід Петреус вважає, що взимку армії Росії буде значно складніше вести війну проти України, ніж ЗСУ. Він пояснив, що нині логістика росіян дуже слабка, у них немає ані достатньо озброєння, ані теплого одягу.

"Не думаю, що українські війська уповільнюватимуть свій оперативний наступ із приходом зими. Логістика росіян дуже слабка, мости зруйновані, так само, як і залізничні колії, як на Кримському мосту. Для росіян існує дуже багато проблем. Зима наближається. У них навіть теплого одягу не вистачає, не кажучи вже про озброєння", – заявив Петреус.

Моральний дух російської армії дуже низький

Росія вже зазнала в Україні в три-чотири рази більше втрат за вісім місяців, ніж за дев′ять років війни в Афганістані. До того ж, моральний дух російської армії дуже низький.

"Вони не розуміють, за що вони воюють. Здебільшого на фронті представники національних меншин, яких було кинуто на лінію зіткнення", – сказав Петреус.

"Жодної паузи не буде"

Олег Жданов, військовий експерт:

"Будуть активні дії. Подивіться, сьогодні навіть дощ не заважає. Ми продовжуємо, зокрема, контрнаступальні дії на окремих ділянках та напрямках. Погодні умови, звісно, не додають комфорту нашим військовим. Проте дуже скоро, коли вдарять морози, земля затвердіє і зменшиться вологість.

Матиме перевагу в зимовий період той, хто тепліше одягне свого солдата, краще підготує пункти обігріву особового складу, доставлятиме і годуватиме гарячою їжею своїх солдатів. Той виграє зимову кампанію.

Переговори про мир можуть бути виключно у випадку виведення російських військ з усієї території України

Складне становище росіян змушує їх до риторики про переговори. Путін весь час повторює: ми за мир, давайте переговори, але на наших умовах. Отже, вони ще не дозріли до переговорів. Переговори про мир можуть бути виключно у випадку виведення російських військ з усієї території України. А варіантами проведення можуть бути прикордонні пункти або Керч.

Ніякої паузи не буде. І зимова кампанія, навіть морозна, але суха, даватиме можливість виконувати бойові завдання та проводити контрнаступальні дії Збройним силам України".

Зараз ви читаєте новину «"Будуть активні дії": як триватиме війна взимку і хто матиме більше шансів на перемогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути