четвер, 14 березня 2024 16:30

Будинок за $2 млн і водіння напідпитку. Чим дивують кандидати до Конституційного суду, крім незнання Конституції
3

Кандидати за квотою з'їзду суддів
Фото: pravda.com.ua
Кандидати за квотою Верховної Ради
До 23 березня Дорадча група експертів має обрати кандидатів, які перейдуть на наступний етап

З 2 по 8 березня Дорадча група експертів проводила співбесіди з кандидатами на посади суддів Конституційного суду.

Вперше за всю історію призначення суддів КСУ цей відбір відбувається справді відкрито. Про це повідомили громадські організації Центр протидії корупції, Автомайдан і Фундація DEJURE.

Група експертів - спеціальна група за участю трьох українських і трьох міжнародних представників.

Частину кандидатів, імовірно, налякав цей факт, пишуть громадські організації.

Наразі після самоусунень на конкурсі лишилося 26 кандидатів. 19 з них беруть участь за квотою Верховної Ради, вісім - за квотою з'їзду суддів.

Конкурсний відбір здійснюється на п'ять вакантних місць - три від парламенту і два від того самого з'їзду суддів. При цьому дорадча група має запропонувати суб'єктам призначення щонайменше по дві особи на кожну вакантну посаду.

До 23 березня ДГЕ має обрати кандидатів, які перейдуть на наступний етап - проведення співбесід щодо оцінки високого рівня компетентності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гринкевичу-молодшому продовжили СІЗО, але зменшили заставу

"Головна проблема конкурсу вже на цьому етапі - явний брак кадрів, які б відповідали критерію, що вимагає наявність у них високих моральних якостей", - пишуть громадські організації.

Держава під час конкурсу не зробила нічого, щоб насправді привабити кваліфікованих і доброчесних кадрів до роботи в КСУ. Опублікували оголошення та й по всьому, заявили.

Розповіли про кандидатів.

Ігор Бичков, суддя Ковпаківського районного суду міста Суми, рік тому двічі викликав поліцію до сумського пабу O'GRADY'S. Усе через те, що його там відмовилися обслуговувати. Бичков озвучив поліції, що він є суддею та пояснив, що просто хотів випити чаю чи кави, натомість йому нібито заподіяли тілесних ушкоджень.

Виявилося, суддя за кілька років до цього наклав арешт на земельну ділянку, на якій розташований паб. Закінчилася історія тим, що за кілька днів суддя подзвонив у поліцію і попросив не реагувати на раніше подану заяву.

Суддя Олена Волкова, в офіційному документі вказала, що не хоче передавати розгляд свого самовідводу від справи іншим суддям, бо справа могла потрапити її колезі, яка "вживає алкоголь".

Суддя Господарського суду Львівської області Олена Гамалай на співбесіді заявила, що не бачить нічого підозрілого в тому, що за свою майже мільйонну квартиру вона розрахувалася готівкою.

Кандидатка Алла Олійник не бачить непотизму в тому, що її племінник навчався та працював в установах, де сама суддя викладала та працювала. Дана ситуація повторювалась чотири рази.

А кандидат Володимир Ратуш взагалі відмовився декларувати доходи своєї дружини, пояснивши, що "поважає інтереси особи", яку він кохає. А ще не задекларував куплений автомобіль, бо вважав, що машина слугуватиме "донором" і це - просто вартість металолому.

Серед 19 кандидатів за квотою Верховної Ради також знайшлися цікаві кандидати.

Прогалини у знанні базового для судді КСУ законодавства продемонстрував Максим Музика, суддя Господарського суду Хмельницької області. На запитання, коли було ухвалено закон "Про Конституційний суд України", він відповів, що не готувався до цього, адже зараз проходить співбесіду на наявність високих моральних якостей.

У 2019 році він за готівку придбав квартиру, пояснивши це тим, що "не завжди відбувається, як все вказано і як положено".

Інший кандидат - суддя Миколаївського районного суду Микола Войнарівський у вересні 2022 року отримав протокол за водіння напідпитку. Він відмовився пройти перевірку (огляд) на алкогольне сп'яніння у медичному закладі. Але суд визнав його невинним.

Під час співбесіди члени ДГЕ хотіли дослідити відеозапис з місця події, проте суддя наполягав, що він змонтований і замовлений проти нього. Войнарівський теж неодноразово розглядав справи за керування у стані сп'яніння і закривав такі справи через сплив строків притягнення до відповідальності.

Претендент на посаду Ігор Рогатюк не декларує витрати на будинок, який його сім'я будує в елітному районі Київської області. Розташований поміж будинками за два мільйони доларів, дім Рогатюка, за його словами, таких коштів не вартує, адже будував він його сам, своїми руками.

Окрім цього кандидат отримував виплати по безробіттю, залишаючись офіційно працевлаштованим на 0,25 ставки у Національній академії прокуратури. Як пояснив кандидат, він не знав, що має офіційну роботу.

Кандидат Олександр Радутний, доцент кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, на співбесіді намагався пояснити, чому в його декларації є нерухомість вартістю в одну гривню.

"Це було хибне розуміння того, що, можливо, декларація - це своєрідний діалог. Виявилося, що це не діалог, це іспит з суворим результатом", - сказав.

Кандидат Михайло Савчин має не лише розбіжності між доходами у декларації і фактично отриманими, але й не декларував частку квартири, що належала його колишній дружині, та частку у ТОВ "Судова практика", у якій у 2017 році був співвласником разом із головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

За даними реєстрів, сам Савчин днями вийшов зі співвласників даного товариства.

Також є сумніви щодо до політичної незалежності ще одного кандидата, Павла Павліша - народного депутата від "Слуги народу", пишуть громадські організації.

"У випадку перемоги Павліша на конкурсі, він стане другим суддею КСУ від пропрезидентської політсили. Нагадаємо, що 2 серпня 2022 року його колега по фракції Ольга Совгиря склала присягу судді після призначення її Верховною Радою", - пишуть.

До Павліша також були питання щодо походження активів його та членів родини. Нардеп пояснив їх успішним бізнесом і роботою батька з 1976 року, проте підтвердити повністю такі доходи не може, через те що електронні відомості податкової наявні лише з 1998 року.

Тетяна Шинкар, суддя Восьмого апеляційного адміністративного суду, раніше вже брала участь у подібних конкурсах. У 2019 році Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала суддю такою, що не підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Верховному суді.

Під час співбесіди Наталії Камінської, професорки Національного авіаційного університету, виникли запитання до квартири, яку мати кандидатки придбала у 2021 році.

Квартира розташована у Києві, але її мати на момент купівлі проживала у Львівській області. Під час співбесіди кандидатка не відповіла, де працювала її мати та якою була вартість квартири.

Під час співбесіди кандидат на посаду судді Конституційного суду, суддя Господарського суду Закарпатської області Любомир Андрейчук не зміг відповісти на запитання, коли ухвалили Конституцію.

29 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ щодо конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Будинок за $2 млн і водіння напідпитку. Чим дивують кандидати до Конституційного суду, крім незнання Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути