Ексклюзиви
субота, 13 січня 2018 19:48

Брати чи не брати: що думають експерти про пропозицію Путіна

11 січня президент Росії Володимир Путін заявив про готовність повернути Україні кораблі та військову техніку з окупованого Криму. Прес-секретар лідера Кремля Дмитро Пєсков назвав це "жестом доброї волі".

Автор: ЕРА/UPG
  В окупованому Криму залишилося 17 кораблів ВМС України
В окупованому Криму залишилося 17 кораблів ВМС України

Поки Міністерство закордонних справ України опрацьовує можливість такої "пропозиції", експертне середовище розійшлося в думках щодо цього питання.

Колишній представник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний вважає, що необхідно використати пропозицію Путіна і повернути свої кораблі з окупованого Криму.

"За цю пропозицію треба вчепитися і давати контрхід. Це дасть доступ українським військовим до тих місць, де знаходяться зараз кораблі. Стане зрозуміло, що там відбувається, яка там ситуація... Це не той випадок, коли політичною позицією треба деформувати позицію військових і Генерального штабу... Я би пропонував не ігнорувати це тим, хто займається цим процесом. Мудро на це зреагувати, втягнувши ту сторону у відповідні процеси. Ця ініціатива говорить, що сторонами конфлікту є Росія і Україна", - сказав Безсмертний.

"Це потребує дуже ретельного вивчення, щоб ми не залишились розмінною картою в брудній кремлівській грі", - попередив командувач ВМС України Ігор Воронченко.

Колишній очільник ВМС Сергій Гайдук назвав заяву Путіна "політичним демаршем" або "російським чортиком із табакерки".

"Чому так зненацька, практично після 3,5 річного мовчання з'явилося це рішення? Хочу нагадати, що процес передачі кораблів та техніки ще в 2014-му "буксував" та затягувався під "любим соусом" російською стороною - від кредиторської заборгованості та утилізації "мотлоху" до початку кампанії на сході. Щось тут не те... А як бути з позовами до міжнародних інституцій? Тут треба сім раз відміряти і лише раз після цього відрізати", - констатував Гайдук.

Розкритикувала ініціативу російського президента перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко: "Крим за кораблі не продаємо, не здаємо й не міняємо. Так, це наші кораблі, вкрадені Путіним. Доведені до жахливого стану, як і сам Крим, окупантами. Все, до чого доторкається русский мир, приходить в негодність. Ми повернемо Крим і всю українську власність там, в тому числі й кораблі", - наголосила Геращенко.

Народний депутат і лідер Української добровольчої армії Дмитро Ярош радикальновідповів на заяву Путіна.

"Стосовно пропозиції агресора і окупанта Путіна щодо "повернення кораблів та літаків". Ми, українці, за деякий час відвоюємо окупований схід, повернемо Крим та розвалимо Московську імперію. "Ядерна біта" вам, бандитам, не допоможе. Як не допомогла й СРСР. Вам, кремлівські орки, лишилося небагато. Бо за українцями правда, а отже, з нами Бог", - зазначив Ярош.

"Принизливою подачкою" назвав заяву Путіна голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Бандит, вже відчуваючий своєю підлою душею неминучість міжнародного суду і справедливої кари за скоєні ним злочини, поки ще не може зупинитися у своїх потугах принизити Україну. А завершиться тим, що одночасно з поверненням Криму уряд Росії виплатить компенсацію Україні за катастрофічні наслідки тимчасової окупації Криму і розв'язаної на сході України війни", - вважає Чубаров.

Такими меседжами лідер Росії намагання зберегти свій імідж миротворця, вважає політолог Валерій Димов.

"Путіну ніхто не вірить. Але ж йому треба своїм привласненим іміджем миротворця колихати цю рутину інформаційного болота, в яке він сам себе загнав. Тому він проводить схожі прес-конференції і говорить, що українська сторона зверталась з таким проханням. Але ніхто до нього не звертався", – сказав політолог.

"Людина відібрала у нас Крим, а натомість пропонує забрати непридатну, застарілу техніку. Ця заява була зроблена виключно в контексті спроб Росії перейти до перемовин про завершення конфлікту на Донбасі, але не торкаючись теми повернення Криму. Тобто вони хочуть "віддати" нам Донбас, якусь застарілу техніку, а ми натомість маємо забути про наш півострів. Керівництво держави має відповісти: "Нам потрібна техніка, але тільки після повернення окупованого вами півострова", – констатував політолог Віктор Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Путіну знадобився "жест доброї волі"?

В окупованому Криму залишилося 17 кораблів, катерів та суден допоміжного флоту ВМС України. 11 із них - бойові. Також там залишилися два літаки ВМС, дев'ять літаків МіГ-29, три Л-39М1 та один Ан-72 Повітряних сил.

Зараз ви читаєте новину «Брати чи не брати: що думають експерти про пропозицію Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути