понеділок, 31 травня 2010 18:41

Бойко та Фірташ не віддадуть "Нафтогаз" "Газпрому" - експерт

Бойко та Фірташ не віддадуть "Нафтогаз" "Газпрому" - експерт

Україна не зацікавлена у створені спільного підприємства за участю "Газпрому" та "Нафтогазу України".

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Немає ніякого інтересу для України створення спільного підприємства адже це не призведе до гарантування обсягів транзиту і не призведе до інвестицій з боку "Газпрому" у газотранспортну систему країни, - зазначив аналітик.

За словами Омельченка, СП потрібне "Газпрому" для мінімізації видатків на транзит та контролю над газовим ринком України. "Це СП не буде мати жодних прибутків чи збитків... В разі його створення, Україна просто віддасть під контроль "Газпрому" своє стратегічне підприємство", - зазначив експерт.

Говорячи про можливості інвестування російської монополії в українську газотранспортну систему, експерт нагадав, що на сьогоднішній день борг російської монополії складає 50 мільярдів доларів.

"Російській компанії не вистачає грошей навіть на розробку власних стратегічних родовищ, тому він вкладати гроші у нашу газотранспортну систему не будуть", -  зазначив аналітик.

Крім того, за словами аналітика, не зацікавлені в такому об'єднані Юрій Бойко та Дмитро Фірташ.

"Росія, безумовно, буде прагне це зробити(створити спільне підприємство "Газпрому" та "Нафтогазу України" - Ред.), однак власники українських хімічних металургійних промислових підприємств не зацікавлені в контролі російської монополії над українським газовим ринком. Я думаю також, що пани Бойко та Фірташ бажають самостійно заробляти на ньому гроші...Я не знаю жодного українського політика, який готовий віддати контроль над українським газовим ринком ", - заявив Омельченко, нагадавши що розмови про спільне підприємство "Газпрому" й "Нафтогазу" йдуть ще з середини 90-х, однак далі розмов справа не йшла.

Нагадаємо, що 28 травня міністр палива та енергетики Юрій Бойко та голова правління "Газпрому" Олексій Міллер розпочали перемовини про створення спільного підприємства. За словами Олексія Мілера сторони найближчим часом визначать, які активи будуть передані СП.

Зараз ви читаєте новину «Бойко та Фірташ не віддадуть "Нафтогаз" "Газпрому" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути