понеділок, 29 жовтня 2012 23:36

Богдан Тицький: "Адміністрація Лук'янівського СІЗО "намалювала" Партії регіонів перемогу серед ув'язнених"

Автор: фото: Андрій Шматов
 

Активіст громадської ініціативи "Чорний комітет" Богдан Тицький, 23 роки, представляв пресу під час виборів у Лук'янівському СІЗО і разом зі спостерігачами відстежував перебіг процесу голосування. Активіст заявляє, що не менше 15 відсотків ув'язнених у СІЗО змушували голосувати попри їх волю, і підозрює, що адміністрація СІЗО вказувала їм голосувати за провладну партію.

- Загалом у СІЗО проголосували 3040 виборців. По всіх корпусах було розкидано 9 дільниць. Десята скринька була переносна, в неї проголосувало 26 людей, які сидять пожиттєво. До них заходили зі скринькою і їх нікуди окремо не виводили. На дільницях було мінімально 200 чоловік, максимально 420. Представників ОБСЄ провели лише в новий корпус, жіночий, де умови проживання значно кращі, ніж в решті. В інших корпусах ми побачили дійсно жахливі умови як для самого голосування, такі і для проживання людей. Нам здалося, що адміністрація СІЗО намагалася по максимуму приховати від спостерігачів реальні умови, в яких перебувають затримані. Крім того, коли ми заходили на дільницю, адміністрація в дуже різкій формі вимагала, щоб ми здали на вході телефони і фотокамери. А після скандалів і наших аргументів, що це порушення законодавства, нам дозволили взяти тільки фотокамери.

Про які саме невідповідні умови для голосування затриманих ідеться?

Ніхто з ув'язнених не мав змоги попередньо ознайомитися з передвиборчими програмами партій, ні з кандидатами. На стінах на кожній дільниці уздовж коридорів висіли плакати з кандидатами і з партіями. Але ув'язнених не пускали ходити коридором і це все читати. Багато людей, які приходили на дільницю, назви партій ще, можливо, пам'ятали, а от імена мажоритарників навіть не чули. На більшості дільниць голосування відбувалося в дуже маленьких кімнатках, в які не мали змогу зайти більше двох людей. Тісно було не лише спостерігачам і членам комісії, а й виборцям.

Автор: фото: Андрій Шматов
 
Яке враження у вас від людей, які голосували в СІЗО? Чи можна припустити, що вони робили осмислений вибір?

Багато людей приводили в примусовому порядку, і багато з них навіть не орієнтувалися у виборчому законодавстві. Часто люди від незнання псували бюлетені: замість того, щоб поставити галочку навпроти свого кандидата, викреслювали всіх інших. Більшість виборців у СІЗО не орієнтувалися раніше в політиці, а зараз там тим паче не орієнтуються, бо ніякого доступу до інформації немає. Люди, які сидять в СІЗО за політичними мотивами, тобто, так звані "васильківські терористи", робили свідомий вибір. Бо вони цим живуть. Більшість же голосувала, як їм скажуть. Були люди, які мають по 18 років, а вже більше року перебувають в СІЗО. Я сумніваюся, що вони мали змогу за цей час свого короткого життя розібратися більш-менш в політичній ситуації. До того ж, в СІЗО багато неписьменних. Вони намагалися консультуватися з іншими ув'язненими. Питали, де хто вписаний. Багато людей мають поганий зір, а в них немає окулярів. Я бачив одноногого чоловіка, який прийшов голосувати на милицях. Йому складно було навіть дійти до дільниці. Не знаю, чи він туди свідомо хотів піти. Як запевнила нас адміністрація СІЗО, кожному з кандидатів-мажоритарників давалося 5 хвилин на проведення агітації в стінах СІЗО. Я не знаю, як це виглядало. Принаймні те, що Пилипишин не приходив у СІЗО — це ми точно знаємо. Але чомусь він набрав тут значний відсоток голосів. Так само третину голосів чомусь набрала тут Партія регіонів.

Автор: фото: Богдан Тицький
 
Як ви можете пояснити активне голосування в'язнів за Партію регіонів?

Приблизно 10-15 відсотків арештованих відмовлялися голосувати взагалі. Працівники СІЗО їх змушували. Говорили — якщо відмовляєтеся, пишіть пояснювальну записку. Або ж на деякий час їх виводили з дільниць, а потім ці люди поверталися і вже голосували. Це пряме порушення виборчого законодавства, адже по закону голосування в Україні у нас є повністю добровільним. Така зацікавленість адміністрації СІЗО в стовідсотковій явці виглядає дещо дивною. По підрахунках голосів з 3000 бюлетенів 1200 була віддана за Віктора Пилипишина, і рівно тисяча за Партію регіонів. Регіонали по суті вийшли переможцями по мажоритарному, і по багатомандатному округу в СІЗО. Дуже дивує такий результат, оскільки величезна кількість арештованих у СІЗО навіть не є киянами, щоб так добре знати Андрія Пилипишина і голосувати з нього. Я маю досвід спілкування з людьми в місцях обмеження волі. Більшість з них не те що не люблять Януковича і Партію регіонів. Вони її ненавидять. Тому що ця влада їх посадила. Припускаю, що до в'язнів застосовували погрози, а можливо й пусті обіцянки, наприклад: якщо проголосуєте за Регіони і Пилипишина, вас буде подано на амністію. Тут лишається тільки здогадуватися.

Чи намагалися ви з'ясувати у керівництва СІЗО, чому людей примушують голосувати, чи вимагали пояснень?

Коли ми намагалися з'ясувати це питання, нам нічого толком не відповідали і будь-які пояснювальні роботи з ув'язненими проводили без нашої присутності. Прослідкувати за процесом ми не мали можливості. Так само ми не мали змоги поспілкуватися з жодним із виборців. Це б стало би прецедентом — людину відправили б у карцер, а нас — за двері. Я впевнений, що адміністрація СІЗО всіма можливими методами намагалася досягти певного результату.

Автор: фото: Богдан Тицький
 
Які були підсумки голосування по партійних списках в СІЗО?

Ми підбили їх близько 9 ранку. Свою копію протоколу віддали в штаб. Скажу приблизні. Партія Регіонів — рівно тисяча голосів. "Батьківщина" і "Удар" — приблизно порівну, по 550, 570 голосів, Компартія — близько 100, "Свобода" — 155, а 59 голосів отримала Радикальна партія Ляшка.

Чи помітили ви порушення в роботі виборчої комісії?

Виборча комісія, яка зібралася від різних кандидатів і партій, працювала повністю по закону, порушень не допускала. Якби під час підрахунку недорахувалася б одного бюлетеня, перераховувала б усі їх наново. До комісії питань ніяких не виникає. Питання виникають виключно до адміністрації СІЗО.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Тицький: "Адміністрація Лук'янівського СІЗО "намалювала" Партії регіонів перемогу серед ув'язнених"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути