Ексклюзиви
субота, 13 вересня 2008 16:10

Богатирьова: Дострокові вибори - єдиний вихід

Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова не бачить іншого способу виходу з політичної кризи, що склалася в країні, окрім дострокових виборів у Верховну Раду.

"Я не бачу іншого способу зупинити кризу. На думку експертів, подальший її розвиток може призвести до антидержавницького перевороту", - сказала вона.

На думку Богатирьової, демократичну коаліцію в парламенті відновити нереально, оскільки лідер БЮТ, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко "цього не хоче". "Інакше не дозволяла б собі таких цинічних висловлювань на адресу колишніх союзників. Вона закликає НСНУ помиритися, пропонуючи їй при цьому роль обслуговуючого персоналу. Подібне принизливо і неприйнятно для будь-якої політсили", - сказала вона.

Відповідаючи на питання, чи реально здатний лідер Партії регіонів Віктор Янукович на союз з Тимошенко, Богатирьова сказала, що перспективи формування коаліції цих двох політсил більше залежать від Тимошенко. "Якщо пряник влади здасться Януковичу дуже солодким, не виключаю, альянс під приводом захисту інтересів кожного українця таки буде затверджено. Втім, довго йому не проіснувати - шлюборозлучний скандал неминучий. В результаті ПР остаточно деморалізується і втратить виборців", - вважає секретар РНБО. При цьому вона додала, що якщо БЮТ погодиться втілювати програмні положення Партії регіонів, зокрема - про мову, громадянство, позаблоковий статус, в процесі реалізації конституційних змін, "подібна співпраця могла б об"єднати двох цих антиподів", але в такий варіант не вірить.

Коментуючи думку про те, що союз Партії регіонів та БЮТ міг би стати запорукою проведення конституційної реформи вже зараз, Богатирьова відзначила, що 300 голосів, необхідних для зміни Конституції у них не буде. "Потенційний підсумок такої співпраці - підрив державних засад. Що призведе, у свою чергу, до реальної загрози суверенітету, та й бізнесу. Це розуміють багато членів не тільки ПР, але і БЮТ, і Блоку Литвина", - відзначила Богатирьова, передає "Інтерфакс-Україна".

Секретар РНБО не згодна з думкою про те, що перевибори не змінять розстановки сил у Верховній Раді. "Думаю, до парламенту пройдуть не тільки ті, хто представлений "під куполом" сьогодні. Більш того, ситуація зміниться не тільки в політикумі, але і в суспільстві в цілому. Завдання номер один для нової Ради - оптимізація виборчої системи. Закриті списки - серйозна проблема. Лідер політсили не повинен єдиноосібно займатися їхнім формуванням", - сказала вона.

На думку Богатирьової, у разі перевиборів БЮТ і Партія регіонів отримають меншу, в порівнянні з 2007-м, підтримку виборців. "Що стосується останніх, то непоганими здаються перспективи Володимира Литвина; є шанси на повернення соціалістів; рейтинги НСНУ теж ростуть. Успіх нових проектів залежить від того, до якої частини електорату вони почнуть апелювати", - вважає вона, повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Богатирьова: Дострокові вибори - єдиний вихід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути