Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2022 15:59

Блінкен жорстко попередив Лаврова про наслідки вторгнення в Україну

Блінкен жорстко попередив Лаврова про наслідки вторгнення в Україну
У Женеві пройшла зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Перемовини тривали всього 1,5 год. Фото: REUTERS

Державний секретар США Ентоні Блінкен попередив міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, що перетин російськими військами кордону України вважатиметься вторгненням і матиме відповідь.

Про це заявив 21 січня на брифінгу після перемовин із російським колегою у швейцарській Женеві.

"Ми чітко дали зрозуміти: якщо будь-хто з російських військових перетне український кордон - це вважатиметься вторгненням і матиме швидку й спільну реакцію США та її союзників із важкими наслідками для Росії", - заявив Блінкен.

Він нагадав, що Росія має "набір" коротких операцій, до яких може вдаватися - це кібератаки й використання парамілітарних зʼєднань для просування своїх інтересів. На ці акції також відреагують США й НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен пообіцяв Росії надати письмову відповідь про "гарантії безпеки" - Лавров

Блінкен додав, що вкотре повторив Лаврову позицію США про підтримку територіальної цілісності України. А також позицію про те, що право України на вступ до НАТО не є предметом "торгу" чи переговорів з Росією.

"США довго переконували партнерів у НАТО в необхідності посилювати фланги Альянсу, але Росія допомогла", - сказав Блінкен.

Держсекретар США також додав, що повідомив Лаврову низку безпекових ідей і додав, що Штати в цьому питанні наполягають на принципі взаємності.

"Я сказав Лаврову: ви погіршуєте ситуацію, 2014 року рівень симпатії українців до Росії був набагато кращим. Але через російську агресію НАТО доводиться збільшувати присутність у Європі, а підтримка вступу України до Альянсу серед українців значно зросла", - зазначив держсекретар США.

Додав, що розмова дає привід для пошуку спільної позиції між США й Росією, але лише за умови деескалації безпекової ситуації з боку Москви.

21 січня в Женеві завершилися переговори Ентоні Блінкена та Сергія Лаврова. Вони тривали 1,5 год. - менше, ніж планували.

Напередодні Блінкен перебував із візитом у Берліні. Там заявив, що не очікує прориву від переговорів із Лавровим, але сподівається почути, що вирішила Москва за підсумками консультацій з США і НАТО минулого тижня.

19 січня Блінкен після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві назвав скупчення російських військ на кордоні з Україною "безпрецедентною загрозою".

Зараз ви читаєте новину «Блінкен жорстко попередив Лаврова про наслідки вторгнення в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути