середа, 20 червня 2012 18:55

"Бізнес Тимошенко був брудний і бандитський"

Автор: Фото: Тарас Подолян
  Тарас Чорновіл вважає, що заступник генпрокурора грає в політичну гру
Тарас Чорновіл вважає, що заступник генпрокурора грає в політичну гру

- Останнім часом Янукович говорить дурниці. Він поводиться абсолютно безвідповідально та дуже часто неадекватно, - говорить позафракційний депутат 48-річний Тарас Чорновіл. - У мене таку відчуття, що він самоусунувся від реальних подій. Казати йому, що він робить помилки, ніхто не ризикує. Є така історія: коли хтось підходить до його приймальні, впевнено знає, що хоче сказати. Але по дорозі до дверей йому чітко пояснюють, що президент хоче почути. Тому людина входить до кабінету із думкою Віктора Федоровича або тих, хто його оточує.

Із Тарасом В'ячеславовичем зустрічаємося у курилці Верховної Ради. Він тільки завершив доповідати у сесійній залі проект закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації. Доповідав від імені комітету як перший заступник його керівника. Чорновіл дістає із кишені цигарки "Мальборо лайт". Закурює.

Віктор Янукович заявив, що Юлія Тимошенко причетна до вбивства народного депутата Євгена Щербаня. Що стоїть за таким твердженням? Чому саме зараз піднімають цю тему?

- З'являються якісь факти, то він і робить заяви. Ми спостерігаємо клінічну та політичну самоізоляцію. Янукович впевнений в тому, що мудрий, розумний, все робить правильно. Однак у нього немає розуміння того, що існує презумпція невинуватості. А в деталі він не вдається. У заступника генпрокурора Рената Кузьміна є до нього доступ. Коли він приходить доповідати Януковичу, говорить, що той хоче почути, а не всі деталі, які є насправді. Зокрема те, що Тимошенко у справі Щербаня розглядається не як співучасник, а як потенційний свідок. Оскільки є припущення, що, можливо, через її офшорні рахунки були перераховані гроші донецькому бандитському угрупуванню Кушніра. Судячи із матеріалів, які наводилися Кузьміним, а також у одному із українських інтернет-видань, виглядає, що Тимошенко, дійсно, перераховувала кошти тій структурі. Але по часу це не співпадає із вбивством Щербаня. Найімовірніше, то була плата за "кришування". Бізнес Тимошенко був брудний і бандитський. Відповідно, "кришувався". В той час у Донецьку без цього не можна було обійтися. Тим більше, дніпропетровським, до яких вона належала.

Чи висунуть Тимошенко офіційні звинувачення у вбивстві Щербаня?

- Юлія Володимирівна може пройти по цій справі, як тимчасовий свідок. Потім виявиться, що її свідчення не мають до цього ніякого відношення. Тому тут вона не стане навіть фігурантом. Це в якійсь завуальований спосіб може сказати Віктор Пшонка. Але вже не скаже Кузьмін, бо взявся тут грати у політичну, а не юридичну гру. Тому президент повторює цю повну ахінею.

Навіщо Кузьміну політична гра у справі Тимошенко?

- Він давно мітить на крісло генпрокурора. Прекрасно розуміє, що дороги назад немає. Були ситуації, коли він ще при Ющенку намагався пограти проти "регіоналів": то зніми Піскуна з посади генпрокурора, то постав. Пізніше зорієнтувався. Тепер демонструє лояльність до Партії регіонів. Але зайшов так далеко, що у разі того, що Янукович десь поступиться перед Заходом і піде на проведення чесного розвитку подій в країні - відійде від влади, Кузьміну вибачення не буде. Після певної межі наступає особисте, тобто фактор помсти. Тому для нього і краще зараз втягувати Віктора Федоровича у безпрецедентні дії, які не дадуть можливість Януковичу відійти як Кучмі, Кравчуку чи Ющенку. Вони знали, що їх не посадять – отримали гарантії.

Ренат Кузьмін каже, що Генпрокуратура встановила 25 потерпілих, яких або вбили, або вчинили замах у 1990-х. Ніби до того причетна Тимошенко.

- Розумію, що вона причетна до страшних грубих фінансових афер та розкрадань. Якби в них "на верху" була хоч крапля розуму, то, по-перше, її б не садили. По-друге, всі ці справи детально розслідували. Вона б з ранку до ночі сиділа у прокуратурі, але залишалася на свободі. По справах давали б витік інформації – про офшорні рахунки та не сплату податків. Тимошенко поступово дійшла б до того, що не з Яценюком і Тягнибоком сперечалася, хто головний в опозиції, а з Ляшком би доводила, хто важливіший. Тоді до кінця минулого року ми б мали маргінальну старіючу жіночку, яку усім було б шкода, але за неї не проголосували б. Навіть її однопартійці.

Пенітенціарна служба заявила, що 25 червня Тимошенко доставлять до суду і вже готують ортопедичний топчан. Наскільки важлива її присутність на засіданні?

- Пенітенціарна служба самостійно не має права робити таких заяв без інформації та чітких подань від лікуючої структури. Це ж тюрма - утримання під вартою, а не медична установа. Ми бачимо черговий приклад цілеспрямованого нагнітання ситуації для західного спостерігача із розрахунком, аби на Заході сказали: з цими справи мати не можна.

Чи може Тимошенко виграти касацію?

- Українська судова система повністю знекровлена. Її знищення почалося у Верховному Суді України в кінці 2004 року, коли там робили революцію (призначення третього туру президентських виборів. - ред.). А треба було цим займатися на вулиці – захоплювати Адміністрацію президента, Верховну Раду, Кабмін. Але революція в суді – це його нищення і дикість. З того часу судова система не ожила. Тому не можна говорити, що хтось може виграти касацію. Припускати, що Вищий спеціалізований суд дістане наказ випустити Тимошенко, дуже важко.

Чи є у екс-прем'єрки надія на Європейський суд з прав людини?

- Ми котимося до тієї ситуації, коли країна може дійти до санкцій та розірвати всі відносини з Радою Європи – перестати виконувати рішення Євросуду. Навіть якщо Тимошенко там виграє, у нас можуть на це навіть не звернути уваги. Ми перетворюємося на країну-ізгоя, як Лівія чи Північна Корея. Нас так починають сприймати у світі. А це майже заборона введення інвестицій в Україну, блокування кредитних ресурсів, нормального спілкування бізнесу, обмеження торгових процедур. Поки ми послаблюємо ці речі. Трохи ситуацію розрядив чемпіонат з футболу Євро-2012. Всі побачили, що в Україні адекватні люди, що це нормальна країна, яка має дурну владу. Але ця фора мине. Скоро осінь – начудять на виборах.

Говорите про можливі фальсифікації та задіяння адмінресурсу?

- У цьому занадто великої потреби немає. У нас опозиція бездарна, беззуба та продажна. Тому на виборах можна обійтися і без фальсифікацій. Хоча і такі факти можливі. Адже є неадекватні люди, яким треба вислужитися. Наприклад, головні лікарі, які "підписалися кров'ю", що будуть служити Партії регіонів та зберуть голоси. Тому вони можуть створити ідіотський пресинг на виборах.

Яка доля України, якщо вона залишатиметься вигнанцем?

- Ми почнемо відчувати ставлення Європи до нас. Я, наприклад, два тижні тому вже зіткнувся з проблемою, якої раніше не було. Постійно отримую візи для своєї родини у німецькому посольстві, оскільки весь час туди їжджу – двоє моїх старших дітей від першого шлюбу є німецькими громадянами. Тому я та моя сім'я мають особливі права. Але цього разу мене вперше почали запитувати виклик, документи, що це моя дитина від другого шлюбу зі мною їде. Раніше такого не було. Тому я візу робив у іншому європейському посольстві. Зараз багато наших громадських діячів мають подібні проблеми у посольствах, зокрема німецькому. До речі, у Німеччині типовий виборець вважає, що сьогодні Україна є гіршою за Білорусь. Ангела Меркель повинна рахуватися із такою позицією.

Вирішити ситуацію, яка склалася, можна одним способом – добитися, аби змінилася влада або вимагати чогось від неї, щоб вона боялася. Як саме – не знаю. Я поки до кінця не бачу варіантів, що буде далі.

Зараз ви читаєте новину «"Бізнес Тимошенко був брудний і бандитський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

145

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути