субота, 01 березня 2014 17:09

"Беркут герой!", "Донецьк - російське місто!" - над Донецьком підняли прапор Росії
30

Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Близько 6 тисяч сепаратистів прийшли на площу перед Донецькою облдержадміністрацією 1 березня. Вони зняли державний прапор і спробували проникнути в будівлю обласної державної адміністрації, де сховалися представники місцевої влади та журналісти.

В 11.00 на площі Леніна в Донецьку розпочали свій мітинг прихильники Росії. Від імені народного ополчення вони проголосили свого губернатора - якогось місцевого жителя Павла Губарєва. Голови ОДА Андрія Шишацького та мера Донецька Олександра Лук'янченка ці люди оголосили зрадниками за те, що вони визнали легітимність Верховної Ради. Напередодні Губарєв на сесії міськради зачитав "народний ультиматум", вимагаючи відмови від підпорядкування центральній владі.

Одночасно біля будівлі ОДА розпочався мітинг на підтримку губернатора Андрія Шишацького. Виступав на мітингу протоієрей УПЦ МП Георгій Гуляєв намагався закликати присутніх до миру і розсудливості. Депутати Донецької облради підтвердили, що визнають легітимність влади в Києві, хоча і не схвалюють всіх її рішень.

Близько 12.00 з криками "Росія!" до мітингувальників біля Донецької облдержадміністрації  приєдналися агресивні прихильники поділу України. Вони прийшли з численними прапорами Росії і прапорами сепаратистської організації "Донецька республіка". Вигукували: "Беркут герой!", "Донецьк - російське місто!", а так само численні антиукраїнські гасла. Вимагали, щоб голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький добровільно пішов у відставку.

Чиновники і журналісти були змушені сховатися в будівлі ОДА. Після цього агресивно налаштовані молодики з криками "Росіяни, вперед!" намагалися прорватися слідом. Їх вдалося стримати працівникам міліції та спецпідрозділу "Грифон". Після чого мітингувальники били по вікнах та вигукували погрози на адресу представників місцевої влади. Однак, потрапити в будівлю їм не вдалося.

Прихильники Росії, що залишилися біля ОДА, вимагали провести референдум за від'єднання Донбасу від України. Вони зняли державний прапор біля будівлі ОДА і підняли замість нього прапор Росії.

За станом на 15.00 на площі біля ОДА продовжують вигукувати проросійські гасла близько 2,5 тисяч чоловік. Переважно це молоді і спортивні чоловіки, які діють злагоджено і при цьому агресивно налаштовані.

Серед активістів були помічені представники "Оборони Донецька", вже знайомі "титушки" і радянські офіцери, які не раз зривали мітинги Євромайдану. Проте з натовпу виділялися зовсім нові для Донецька особи, які раніше не брали участь ні в російських маршах, ні в інших акціях "Донецької республіки".

Є інформація про те, що керівництво заворушеннями здійснюють громадяни, які прибувають з Росії. Також багато чиновники Донецької облдержадміністрації відверто говорили, що підозрюють свого колегу по партії Миколу Левченка в причетності до цих подій. Цей народний депутат напередодні провів на сесію міськради громадянина Павла Губарєва, який проголосив себе новим губернатором.

За бійки поки затриманий ніхто не був.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут герой!", "Донецьк - російське місто!" - над Донецьком підняли прапор Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути