пʼятниця, 11 червня 2021 13:00

Банкова хоче перекласти ріст тарифів на місцеву владу – політолог

Банкова хоче перекласти ріст тарифів на місцеву владу – політолог
"В уряду та Зеленського не вийшло зробити все, що можна було для завершення децентралізації", вважає Віктор Бобиренко. Фото: Gazeta.ua

У межах децентралізації команда президента Володимира Зеленського хоче перекласти відповідальність за підвищення тарифів на місцеву владу. Натомість позитивні моменти залишатимуть як свою перемогу, говорить політолог Віктор Бобиренко в ефірі каналу "Еспресо".

"Учора з'явилася інформація, що НКРЕКП надаватиме на місця право регулювати тарифи. Це означає, що в Зеленського казатимуть: "Усе, що зробили ми, – добре. Те, що ростуть тарифи – ми ні до чого, це мери міст". Цей елемент децентралізації сумнівний. Центральна влада знімає із себе відповідальність", – говорить Бобиренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні утворився дефіцит електроенергії

Також додає: "Об'єктивно, в уряду та в Зеленського не вийшло зробити все, що можна було (для завершення децентралізації. - Gazeta.ua). Тим більше потрібні законодавчі, конституційні зміни. Добре, що прибрали райони. Але не так швидко, як хотілося. Багато було дорізування громад, коли можна було поділити їх по-іншому, але втручалися місцеві князьки. Це зробили неідеально. Але добре, що щось зробили".

"Добре, що "орден" за децентралізацію "слуги народу" повісили не лише собі. Ще й згадали, що до них хтось щось робив. Зокрема, за президента Віктора Ющенка на перших круглих столах це впроваджували", – каже Бобиренко.

За травень 2021 року середні ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива й пального в Україні зросли на 3,9%. За останній рік тарифи піднялися на 35,3%.

Тарифи на утримання й ремонт житла за травень виросли на 0,9% (за рік - на 6,7%), на водопостачання не змінилися (за рік виросли на 11,0%), на каналізацію не змінилися (за рік зросли на 17,5%), на утримання житла й прибудинкових територій зросли на 0,1% (за рік виросли на 2,6%), на електроенергію не змінилися (за рік виросли на 36,6%), на природний газ зросли на 14,6% (за рік виросли на 161,6%), на опалення й гарячу воду не змінилися (за рік виросли на 4,8%).

Зараз ви читаєте новину «Банкова хоче перекласти ріст тарифів на місцеву владу – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути