вівторок, 08 червня 2021 13:58

В Україні утворився дефіцит електроенергії

Дефіцит електроенергії на 8% попиту утворився у вечірні години в Україні.

Дефіцит пропозицій електроенергії спостерігається в Україні в червні на ринку РДН - "на добу наперед".

5 червня на 22:00 дефіцит електроенергії становив 320 МВт, або 8% попиту, що був у цю годину на РДН, свідчать дані "Оператора ринку".

Такі дефіцити електроенергії призвели до стрибка ціни. В останні дні ціна на цю годину зросла до 2048 грн за МВт-год. У порівнянні з показником середньої ціни на РДН у травні, ця ціна вища на 120%.

 

1 червня в Міненерго відбулася нарада під керівництвом міністра Германа Галущенка, за результатами якої міністерство звернулося з листом до НКРЕКП із пропозицією, зокрема, ввести тимчасову заборону трейдерам і електропостачальникам подавати заявки на продаж електроенергії на РДН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 липня електроенергія удвічі подорожчає - прогноз

Раніше з цією ініціативою виступав холдинг ДТЕК Ріната Ахметова й народний депутат Людмила Буймістер, яку ЗМІ називають серед найактивніших лобістів енергетичних інтересів ДТЕК.

Такі ініціативи міністра Галущенка й компанії ДТЕК призведуть до зниження конкуренції та посилення ринкової влади компанії ДТЕК та інших на "ринку на добу наперед", за словами засновниці "Ліги Антитрасту" Агії Загребельської.

7 червня в аварійний ремонт виведено два енергоблоки ТЕС: на Запорізькій ТЕС і Курахівській ТЕС. Обидва належать компанії ДТЕК Ахметова. Востаннє блоки ТЕС, здебільшого групи ДТЕК, масово виводили в аварійний ремонт у розпал лютневих морозів. Тоді така ситуація на тлі зменшення обсягу виробництва атомної генерації створила в країні енергетичну кризу. Після зупинення блоків ТЕС ціни на РДН злетіли на 18% і, за підсумками першого тижня лютого, становили 1720 грн/МВт-год. Після відкриття імпорту з Росії та Білорусі й нарощування його обсягів ціни знизилися.

У травні Україна з ініціативи Міненерго тимчасово, до 1 жовтня, заборонила імпорт електроенергії з Білорусі й Росії. Перед цим із заявою про обмеження імпорту електроенергії з цих країн до уряду звернулася ДТЕК.

Зараз ви читаєте новину «В Україні утворився дефіцит електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути