Ексклюзиви
середа, 02 червня 2021 10:02

З 1 липня електроенергія удвічі подорожчає - прогноз

Є два сценарії зростання тарифів на електроенергію в Україні з 1 липня. За одним ціна збільшиться на 50%, а за другим — майже вдвічі.

За спожиті до 500 кВт/год на місяць тариф буде у розмірі 1,68 грн за кВт/год. Обсяг понад 500 кВт/год на місяць оплачуватиметься за ринковою ціною. Діятиме для всіх категорій споживачів, незалежно від обсягів споживання. Варіанти подорожчання електроенергії для населення України розрахував аналітичний центр DiXi Group.

"При запровадженні конкурентного ціноутворення для домогосподарств ціни на електроенергію в середньому становитимуть 3,27 гривні за кіловат-годину для споживачів ОЕС України та 3,50 гривні за кіловат-годину для споживачів Бурштинського енергоострова", - зазначили експерти.

Автор: Олена Луценко
  Найвищі тарифи будуть для жителів Івано-Франківської області - 3,83 грн за кВт-год
Найвищі тарифи будуть для жителів Івано-Франківської області - 3,83 грн за кВт-год

Є підстави очікувати, що середні ціни на електроенергію для основної частини українців будуть близькі до нинішньої ціни для непобутових споживачів другого класу напруги - 3,40 грн за кВт/год з ПДВ.

"Середній місячний платіж за електроенергію для побутових споживачів, за оціночними прогнозами, зросте наступним чином: за першим сценарієм для споживачів без електроопалення - на 5 відсотків, з електрообігрівом в опалювальний період - на 50 відсотків. За другим сценарієм зростання очікується майже вдвічі", - зазначили експерти.

Найменший ринковий тариф отримають жителі Києва - 2,62 грн за кВт/год, трохи вищий буде на Дніпропетровщині – 2,99 грн за кВт/год, Київська область – 3,03 грн за кВт/од.

Найвищі тарифи будуть для жителів Івано-Франківської області - 3,83 грн за кВт-год, Закарпатської області – 3,91 та Луганської області - 4,06 грн за кВт-год.

Бюджетні витрати на субсидії щодо 2020 року можуть зрости орієнтовно на 17% за першим сценарієм та на 50% за другим сценарієм, прогнозують аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спадщина в селі та гроші на рахунку не завадять субсидії

"В Україні побутовий споживач компенсує лише половину реальної вартості виробництва, передачі, розподілу та постачання спожитої ним електроенергії. Ця недоплата компенсується коштом виробників, які не доотримують значні прибутки. Крім того, це істотно викривлює ринок, створює цінові та фінансові перекоси, дає некоректні сигнали учасникам ринку та значно погіршує інвестиційний клімат у секторі. Виправити ситуацію можна лише через механізм ринку", - вважають аналітики DiXi Group.

28 квітня Кабінет міністрів ухвалив рішення про ще одне продовження дії фіксованої ціни на електроенергію для населення в розмірі 1,68 грн за кВт/год до 30 червня 2021 року.

З 1 липня в Україні тарифи на електроенергію різко збільшаться. За різними оцінками вартість кожної кВт/год може збільшиться з 1,68 грн до 3 грн.

Політики та економісти в Україні вже тривалий час стверджують, що тариф на електроенергію для населення істотно занижений. Тому з 1 липня цього року його можуть підняти.

Зараз ви читаєте новину «З 1 липня електроенергія удвічі подорожчає - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути