Ексклюзиви
субота, 21 вересня 2024 10:12

Байден уже хоче зустрічі з Зеленським. Що змінилося та які приводи для оптимізму

Байден уже хоче зустрічі з Зеленським. Що змінилося та які приводи для оптимізму

Зволікання Білого дому з підтвердженням зустрічі президентів США й України свідчить про вагу української проблематики в американській політиці. Вірогідно, Джо Байден готує сюрпризи. На що розраховувати Зеленському, - розбиралася Gazeta.ua.

Сумніви позаду

18 вересня адміністрація Джо Байдена підтвердила зустріч президента США з президентом України. Цьому передувала вагома обставина - бюджетна криза.

Того дня Конгрес не підтримав план фінансування, запропонований республіканцями. Конгресменів розлютив запит Джо Байдена на продовження його повноважень виділяти кошти України без згоди Палати представників. Термін дії цього дозволу завершується 30 вересня. З іншого боку, на президента США тисли різні політичні сили, у тому числі й зовнішні, щодо "далекобійки" і вступу України до НАТО. Опосередковано цей тиск підтверджували заяви генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга: "Україна як ніколи близька до НАТО". А також офіційний заклик Європарламенту скасувати заборону для України на удари західним озброєнням на території РФ.

Однак по фінансових питаннях Байден і Конгрес, схоже, близькі до згоди: демократи готують свій бюджет, котрий включатиме продовження допомоги Україні та сподіваються на його вдале голосування у Палаті представників.

Байден і Гарріс чекають

Відтак президент США підтвердив намір зустрітися зі своїм українським колегою. "Я з нетерпінням чекаю можливості прийняти мого друга президента України Зеленського наступного тижня у Білому домі, - написав він у соцмережі Х. - Під час зустрічі я підтверджу відданість Америки підтримці України в її боротьбі за свободу й незалежність".

Заплановані зустрічі з президентом США і двома кандидатами підтвердив і Офіс президента України: зазначено, що Володимир Зеленський представить план перемоги й обговорить його на полях Генасамблеї ООН. Отже, наш президент матиме нагоду поспілкуватися не лише з віце-президенткою, а й з самим президентом.

На що може розраховувати українська сторона? Американські видання з посиланням на чиновників пишуть про вагання Білого дому, адже, на їхню думку, "далекобійка" мало що змінить у війні. Сумніваються й у Великій Британії. Утім, уже відомо про щонайменше 225 ворожих цілей, ураження яких підірве військову міць Росії. Водночас директор з військових студій Королівського інституту об'єднаних збройних сил Метью Савілл закликає не переоцінювати можливий ефект зняття заборони на "далекобійку", принаймні, не називати переломним моментом.

У Пентагоні поділяють скепсис британців. "Не віримо, що зняття заборони на удари ЗСУ далекобійною західною зброєю вглиб Росії матиме вирішальний ефект" - заявила речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

В Україні, у свою чергу, вказують, що ефект буде, адже Росія відвела свої військові літаки углиб країни. Про це Gazeta.ua розповів кандидат політичних наук Олексій Буряченко.

Київські сподівання

Українські експерти очікують дозволу на "далекобійку".

Буде як із HIMARS, - вважає Олексій Буряченко, непублічний дозвіл, котрий згодом стане публічним. У тому числі задля цього, на його думку, прибула до Києва президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Виступ Джо Байдена і виступ Володимира Зеленського, котрі говоритимуть про Україну, на Радбезі ООН, така спільна консолідована позиція, м'яко кажучи, точно нас наближає до прийняття такого рішення", - переконаний він.

А от запрошення України до НАТО від Джо Байдена очікувати не варто, бо не президент США його видає, а сам Альянс на саміті. Можливо, підніматиметься й тема членства у НАТО. Про це нагадав голова громадської організації "Україна в НАТО" Юрій Романюк. За його словами, деталі й основні тези виступу Володимира Зеленського, а також "сюрпризи" від США були детально обговорені під час серії візитів прем'єра Великої Британії до США, держсекретаря США і міністра оборони Великої Британії до Києва.

"Максимум, що може бути, це доручення від Байдена розпочати консультації по можливому запрошенню України до НАТО на наступному саміті", - припустив експерт. На додачу, крім Угорщини і Словаччини, невідомо яку позицію займе Німеччина. Натомість Юрій Романюк припустив особисту зустріч Володимира Зеленського з Кіром Стармером на полях Генасамблеї ООН.

Сам же Володимир Зеленський відкрив ще одну таємницю плану перемоги України: у ньому є пункти, виконання яких заплановане на період з жовтня по грудень 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «Байден уже хоче зустрічі з Зеленським. Що змінилося та які приводи для оптимізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути