Ексклюзиви
понеділок, 06 червня 2022 20:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Азовсталь, Сіверськодонецьк, альтернатива ЄС: що розповів Зеленський журналістам

Азовсталь, Сіверськодонецьк, альтернатива ЄС: що розповів Зеленський журналістам
Володимир Зеленський 6 червня зустрівся із журналістами. Фото: Офіційний канал Президента

Президент Володимир Зеленський 6 червня зустрівся із журналістами та відповів на питання про оборонців Азовсталі, ситуацію на фронті, ймовірний напад з Білорусі та можливість альтернативи Євросоюзу. Що розповів президент про головні події країни у матеріалі Gazeta.ua.

Про розвиток оборони Донбасу:

"Якщо буде прорив на Донбасі, нам буде дуже складно. Кудись далі може піти (Росія – Gazeta.ua) - перейти на південь, ракетні удари по центру, по наших стратегічних підприємствах. Може бути повернення і на території, які були окуповані частково. Плани Росії поки прорахувати складно, а від окупантів "невідомо чого чекати".

Про Сіверськодонецький напрямок:

"На Сіверськодонецькому напрямку Україна тримає ситуацію. Їх більше, вони потужніші, але у нас є шанс стримати наступ. Зараз місто не можна віддавати загарбникам, оскільки його деокупація даватиметься дуже великими жертвами. У Сіверськодонецьку зараз відсотків 10-15 залишилося (місцевих жителів - Gazeta.ua). У Лисичанську приблизно стільки ж. Але ми вчора їхали, людей на вулицях не видно, лише наші військові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба проти Росії йтиме до останнього: експерт пояснив цілі та майбутнє "Рамштайну 3"

Про можливість нападу з Білорусі:

"Аналітики та експерти постійно працюють. Вони запевняють, що немає ризиків вторгнення загарбників з території сусідньої країни. Ми готуємося до всіх загроз".

Про візовий режим з Росією:

"Вважаю, що це непогана ідея – ввести візовий режим з Російською Федерацією. Напевно, у мене на сьогодні достатньо можливостей, щоб довести це до позитивного для українців результату".

Про розблокування портів:

"Найкращими гарантіями для розблокування українських портів стане розміщення озброєння в Україні. Ми працюємо над цим і отримаємо протикорабельні системи. Це не загрози. Це будуть найкращі гарантії. Україна вже готова до вивезення зерна. Ми ламаємо риторику Росії, що це ми не хочемо вивозити і провокуємо продовольчу кризу. Ми готові, але нам потрібен коридор безпеки. Взяти участь у деблокаді зможуть країни, яким Україна довіряє, і готові ризикувати. Наприклад – Туреччина".

Про безпековий коридор для експорту зерна:

"Я говорив з президентом Ердоганом, ми говорили і про це. Для нас важливо те, що ми готові випускати зерно. Ми ламаємо зараз інформаційний наратив росії про те, що дефіцит харчових продуктів стався через Україну, через те, що ми не вивозимо. Це є неправдою, але вони це розповсюджують саме в тих державах, де буде цей дефіцит. Для України потрібно, щоб існував безпековий коридор, щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив нам вивезення зерна".

Про оборонців Азовсталі:

"В російському полоні перебувають більш як 2,5 тисячі захисників Маріуполя з заводу "Азовсталь". ГУР має займатися цим питанням і має дати результат — повернути людей додому. Перша частина була — вивести людей живими. Вважаю, ГУР першу частину виконало. На сьогодні є друга частина: повернути їх додому живими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може активізувати обстріли Києва: аналітик розповів про цілі окупантів

Про те, чи можлива альтернатива Євросоюзу:

"Альтернативи нашому членству в ЄС, нашому кандидатству в члени ЄС немає. І нам її не пропонував ніхто, а якби запропонували, ми не погодилися б. Розмови з Великою Британією про оборонний союз йдуть у рамках загального процесу щодо надання Україні гарантій безпеки".

Про громадянство України для росіянина Олександра Невзорова:

"Я знаю, що він (Невзоров – Gazeta.ua) хотів залишити громадянство РФ, бо підтримує Україну. Ми мали про це розмову, він є у списках. Якщо ми можемо хитати Росію, то треба це робити. Я вважаю, що це наша зброя теж — люди, будь-якого громадянства, які виступають за Україну".

Про мирний договір з Росією:

"Такі переговори сьогодні на рівні нуля. Звичайно, всім хочеться нас штовхати до якогось результату, точно не бажаного для нас, тому що нас не питають. А бажаного для тих чи інших сторін. У них, напевно, є свої зацікавленості, як фінансові, так і політичні. Втома зростає, люди хочуть якогось результат для себе. А нам потрібен результат для нас".

103 день Україна захищається від повномасштабного вторгнення Росії. Окупанти наступають на сході, зокрема на Сєвєродонецькому, Слов'янському, Бахмутському напрямках. У багатьох містах уже тривалий час немає жодних комунікацій.

В Україні за час повномасштабної війни ліквідовано 31 тис. 250 російських військових. За останню добу вбито близько 100 окупантів, найбільше на Слов'янському напрямі.

Зараз ви читаєте новину «Азовсталь, Сіверськодонецьк, альтернатива ЄС: що розповів Зеленський журналістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути