вівторок, 16 серпня 2011 17:45

Азарову прочитали лекцію про українську книгу

Азарову прочитали лекцію про українську книгу

Українську книгу продають із націнкою 100-120 відсотків. Про це розповів директор видавництва "Грані-Т" Володимир Пузіков.

Сьогодні на відкритті книжкового ярмарку в "Українському домі" він мав спілкування із прем'єром Миколою Азаровим: "Книжковий ринок супроводжують два різні бізнеси, - заявив він у бесіді. - Найперша проблема - ринок дистрибуції та продаж. Про це ми, видавці, дуже тонко говоримо, бо він в Україні фактично відсутній. У нас не існує жодного правильного дистриб'ютора, який би працював у конструктивному руслі продажу книг. Книга - продукт специфічний у питанні ціни. Наприклад, відпускна ціна книги 27 грн., а читачу вона доходить за ціною у 70 грн. Націнка видавництва - на рівні 20%. Це покриває виробничі та адміністративні потреби. Націнка торговельної мережі, яка сьогодні не централізована, - 100-120%. Це паразитування на видавництві. У нас зміщені акценти: видавництво для торгівлі, а не навпаки".

Він вважає, що видавництва не можуть самі зайнятися торгівлею, бо це різний бізнес. Водночас Пузіков говорить, що книжний бізнес це й питання інформаційної безпеки країни.

"Раніше існувала система "укркниги", державної дистрибуції. Така ж система досі існує у Німеччині. Бо по суті українська книга не визначається мовою видання. Мова має значення, але в першу чергу українська книга - українські письменники, українські типографії та художники. До того ж це інформаційна безпека держави. Бо український письменник - етична, генетична та національна пам'ять. І неважливо, якою мовою він пише. Наприклад, Андрій Курков пише російською, але він український письменник. Важливо для держави вести політику інформаційної безпеки країни, у тому числі через книгу. Росіяни на голову вище нас у питанні інформаційної безпеки та просування своєї культури. Хоча наші книги краще".

Прем'єр назвав міркування видавця дуже цікавими й обіцяв подумати. "Ви відкрили для мене іншу сторону цієї проблеми", - сказав він.

Як відомо, сьогодні в "Українському домі" відкрилася VII міжнародна виставка-ярмарок. Під час відкриття Азаров пообіцяв збільшувати фінансування видавництв.

Зараз ви читаєте новину «Азарову прочитали лекцію про українську книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути