середа, 29 березня 2017 15:55

Яресько розповіла про прем'єрські амбіції

Яресько розповіла про прем'єрські амбіції
3% зростання на рік явно недостатньо. Фото: УНІАН

Колишній міністр фінансів Наталія Яресько мала план дій на випадок обрання прем'єром.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "НВ".

Вона б насамперед зменшила склад уряду.

"Звичайно, у мене був план, певне уявлення про майбутній уряд. Я зробила підготовчий обсяг роботи. Я б точно зменшила склад уряду. Цією перевантаженою системою сьогодні складно керувати. А ще величезний чиновницький апарат створює щедрий грунт для корупції", - сказала вона.

Екс-міністр сконцентрувалася б на речах, "які дають швидкий і видимий для жителів країни результат".

Крім того, змінила фінансування освітньої сфери та охорони здоров'я.

"Дуже рада, що медична реформа набирає хід", - сказала екс-міністр.

Перший рік роботи уряду Яценюка Яресько охарактеризувала як час жорсткої і болісної для населення політики. Поскаржилася на неможливість тоді займатися паралельним важливим процесом - "давати людям розуміння того, чому все, що робиться, важливо".

"Боротися за серця і голови людей в країні - переконувати, доводити - ось, що важливо зараз. Тому що вже сьогодні ми втратили час і дали фору популістам з їхніми особистими інтересами", - сказала Яресько.

Державі важливо переукласти контракт з громадянами, щоб не втратити їх довіру, що стрімко падає.

"Я передусім кажу про людей, яким зміни в країні потрібні. Боротися з корупцією можна тільки, якщо є ті, хто вірить у боротьбу. Якщо люди цинічні та песимістичні, боротися з корупцією неймовірно важко", - пояснила вона.

В Україні незворотно прибрані посередники з газової галузі, водночас потрібне стрімкіше економічне зростання. 3% на рік явно недостатньо навіть для того, щоб повернутися до колишнього рівня добробуту. Крім того, так і не відбулася приватизація держпідприємств.

"А приватизація - уже не стільки питання грошей, скільки можливість сказати світу: держава більше не займається цим дивним бізнесом. Звичайно, є невеликий відсоток підприємств, які не підлягають приватизації, але ж більшість може більше не обтяжувати державу. Вони, як правило, збиткові й продовжують витрачати державний ресурс. З погляду будь-якого нормального бізнесмена - це повний нонсенс", - сказала Яресько.

Третє важливе для вирішення питання - питання землі.

"Ми не станемо нормальною демократією, поки частина земель не буде доступна для продажу, але популісти вже підгортають цю тему, погрожуючи розпродажем України. Навіть у Росії частина земель доступна для продажу, а в Україні – ні, ми втрачаємо величезну кількість інвестицій. Якщо системно попрацювати з усім, що я перерахувала, то ви побачите економічне зростання реальне, відчутне", - резюмувала Яресько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман назвав найголовніше завдання на 2017 рік

Наталія Яресько більше року працювала в уряді Арсенія Яценюка. Оголосила про початок масової приватизації державних підприємств, коли їх ринкова вартість значно зменшилась.

У квітні 2016-го пішла у відставку з посади міністра фінансів.

У березні цього року призначена виконавчим директором Ради з фінансового управління і контролю для Пуерто-Рико. Займатиметься поверненням країни до фінансової стабільності.

Зараз ви читаєте новину «Яресько розповіла про прем'єрські амбіції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути