неділя, 16 травня 2010 11:40

Януковича засудили за оцінку Голодомору

Януковича засудили за оцінку Голодомору

Депутати Рівненської облради критично оцінили позицію Президента України Віктора Януковича щодо Голодомору в Україні в 1932-33 роках. Незадоволення його заявами з цього приводу вони висловили у зверненні на адресу президента та парламенту.

"Найбільш ганебним нехтуванням державних інтересів, пам"яті наших предків та історичної правди стали заяви Януковича в Стразбурзі 27 квітня про те, що він не вважає Голодомор 1932-33 рр. геноцидом проти українського народу", - йдеться в документі.

На Рівненщині проживає понад 600 очевидців Голодомору 1932-1933 років в Україні.

"28 листопада 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Понад 11 мільйонів осіб становлять сукупні втрати українського народу в цій трагедії. У вимерлі українські села влада організувала переселення сімей з Росії та Білорусії. Так, за інформацією Українського інституту національної пам"яті, на грудень 1933 року тільки в Дніпропетровську, Донецьку, Одеську і Харківську області було відправлено 329 ешелонів переселенців. У 1933-37 роках в Україну прибуло понад 221 тисяча переселенців. Поза сумнівом – це був геноцид. Позиція обласної ради заслуговує на повагу", - прокоментував Gazeta.ua ухвалу депутатів Володимир Борщевич, кандидат історичних наук із Рівного.

"Публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні вважають наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і протиправним. Шкодую, що не було ухвалено відповідної відповідальності за публічне заперечення геноциду", - додав науковець.

Нагадаємо, що законопроект "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" вніс на розгляд парламенту Президент Віктор Ющенко. А за визнання голодомору актом геноциду українського народу не голосували комуністи та більшість депутатів із Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Януковича засудили за оцінку Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути