Ексклюзиви
неділя, 02 травня 2010 14:29

Позиції країн, котрі визнали Голодомор геноцидом, будуть незмінними

Позиції країн, котрі визнали Голодомор геноцидом, будуть незмінними

Країни, що визнали Голодомор, не будуть відкликати свої заяви, бо це результат узгодженої консенсусної точки зору еліти країн.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив політолог Віктор Небоженко.

"Був це Геноцид чи ні - не є рішенням у якійсь правовій системі. Це було вираження ідеологічної позиції відносно того, що відбувалося в Україні у 30-ті роки. Тому, скоріше за все, як це не пікантно, ми усі з подивом побачимо, що к осені Янукович скаже: "Так, геноциду не було, але нам було важче, ніж іншим". Тому що не можна просто взяти і закрити сторінку історії і зробити вигляд, що нічого не було. Це занадто катастрофічно", - сказав експерт. Небоженко наголосив, що як колишньому президентові Віктору Ющенку не можна було "дуже сильно витягати важку інформацію про Голодомор", не можна також закрити тему і сказати, що нічого не було.

"Ніяких наслідків заява Віктора Януковича про те, що Голодомор - не геноцид, мати не буде. Одні країни вважають так, інші - так. Визнали Голодомор ті країни, де сильне діаспорне лоббі і де сильні антиросійські настрої, як у Прибалтиці чи Польщі. Тож, ніяких юридичних наслідків не буде", - вважає політолог Михайло Погребінський.

Політолог Володимир Фесенко, у свою чергу, не бачить сенсації у заяві Януковича.

"Давайте згадаємо голосування у Верховній Раді за законопроект Віктора Ющенка, у якому окреслювалася подібна формула. З Партії регіонів за нього проголосували лише Ганна Герман і Тарас Чорновіл. Решта не голосувала. Партія регіонів не підтримувала позицію по Голодомору. І це зараз підтверджується. До того ж, думаю, тут є ще й бажання не загострювати відносини з Росією, які зараз динамічно розвиваються новим президентом України. Це абсолютно закономірна позиція".

З іншого боку, на думку Фесенка, Януковичу треба було внести акценти, що невизнання Голодомору геноцидом не означає відмову від пам'яті про жертви трагедії.

Нагадаємо президент Віктор Янукович, відповідаючи на запитання депутатів Парламентської Асамблеї у Страсбурзі заявив, що Голодомор не можна визначати геноцидом.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Позиції країн, котрі визнали Голодомор геноцидом, будуть незмінними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути