Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2010 16:20

Янукович заговорив вустами Ющенка про перегляд газових угод

Янукович заговорив вустами Ющенка про перегляд газових угод

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович у випадку обрання президентом України має намір ініціювати переговори з РФ про перегляд газових угод між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України".

"Відразу після виборів я буду вносити пропозицію з Росією сісти за стіл переговорів і переглянути той договір, який є між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України", - заявив він в ефірі Чернівецької обласної телекомпанії.

На думку Януковича, існуючий договір не відповідає справедливим партнерським підходам.

"Тому я буду наполягати на тому, щоб цей договір переглянути", - підкреслив політик.

Янукович, у випадку обрання президентом, також має намір ініціювати переговори по участі України в консорціумі по будівництву газопроводу "Північний потік".

"Я буду вносити пропозиції зараз, щоб Україна ввійшла до складу консорціуму, що сьогодні будує "Північний потік". Ми зробимо таку заявку", - сказав він.

За словами Януковича, якщо така заявка буде сприйнята, то участь України в такому консорціумі дасть можливість надходження додаткових доходів у бюджет.

Крім того, він відзначив, що такі інвестиції завжди будуть йти на користь Україні.

У той же час, за словами Януковича, зараз Україні необхідно вибудувати таку політику, щоб Європа була упевнена в тому, що Україна вчасно буде транспортувати газ і нафту в Європу, а Росія повинна знати, що Україна буде виконувати свої зобов"язання транзитної країни якісно.

"А від них (від Росії) ми хочемо зараз одержати гарантії того, що обсяги прокачування газу не будуть знижуватися, як мінімум. Ми зацікавлені в тому, щоб вони збільшувалися, тому що українська газотранспортна система має можливості прокачування 142 млрд метрів кубічних. А ми цього року уже втратили 20%, а за 5 останнього років - ще більше", - сказав він.

Янукович вважає пріоритетним на найближчий період рішення задачі встановлення справедливих цін на газ для України, "щоб вони були не такими високими, або найбільшими в Європі".

Раніше головним ініціатором перегляду газових домовленостей був чинний президент Віктор Ющенко.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Янукович заговорив вустами Ющенка про перегляд газових угод ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути