середа, 13 січня 2010 10:21

"Газпром" вже готується захищати газові контракти від Януковича

"Газпром" вже готується захищати газові контракти від Януковича

"Газпром" побоюється перегляду контрактів на постачання газу до України після зміни влади в країні, передає "Комерсант-Україна".

Про те, що юридичний департамент "Газпрому" вже приступив до підготовки лінії захисту в судах угод про постачання газу до України, які були підписані 19 січня 2009 р., виданню повідомило високопоставлене джерело в компанії.

"Кандидат, який має найбільші шанси, за даними соцопитувань, стати президентом (України), вже завив про намір переглянути ці договори. Тому у вівторок було дано доручення підготувати стратегію їх захисту", - заявив співрозмовник видання.

В суботу 9 січня, виступаючи на радіо "Ехо Москви", офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов заявив, що монополія сподівається, що новий президент України все ж таки не стане переглядати газові угоди.

"Контракти довгострокові за шведським правом, і лише через те, що зміниться політичне керівництво, претендувати на зміну контрактів навряд чи вийде", - сказав він.

Купріянов також підкреслив, що середня ставка транзиту російського газу через Україну у розмірі 2,7 дол. за тисячу кубометрів на 100 км в 2010 р. є ринковою. За його твердженням, в Польщі, де транзит йде новим газопроводом, для якого ще потрібно відшкодовувати витрати на будівництво, ставка нижча. При цьому назва газопроводу і розмір ставки представник російської газової монополії вказати відмовився.

Раніше про необхідність перегляду існуючих контрактів на постачання газу неодноразово заявляв кандидат в Президенти України Віктор Янукович. Він заявив, що зростання цін на російський газ призвело до скорочення виробництва мінеральних добрив в країні на третину, зупинці низки промислових підприємств і "деіндустріалізації" української економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" вже готується захищати газові контракти від Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути