пʼятниця, 05 липня 2013 15:21

Янукович всюди розставляє свої кадри і не розуміє, що значення матимуть не вони, а люди на вулиці - Палій

Янукович всюди розставляє свої кадри і не розуміє, що значення матимуть не вони, а люди на вулиці - Палій
Олександр Палійwww. Фото: radiosvoboda.org

Віктор Янукович намагається в усіх інституціях розставити свої кадри, не розуміючи, що в один момент вони перетворяться у ніщо.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олександр Палій, коментуючи звільнення з посади міністра юстиції Олександра Лавриновича і призначення на неї Олени Лукаш. Натомість Лавринович очолив Вищу раду юстиції.

"Думаю, що зміна міністра юстиції пов'язана із ослабленням позиції одного політика і спробою підняти Лукаш, яка, мовляв, переросла свої посади. Фактично, нічого особливого не відбувається. Просто в оточення завжди випливають одні, і трішки підтоплюються інші", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "І Лукаш, і Лавринович безпосередньо зав'язані на президента" - експерт про кадрові призначення

Говорячи про роль Лукаш у Мінюсті, Палій наголосив: "Ми пам'ятаємо, як Лукаш свого часу вигороджувала Януковича і називала чорне — білим, і навпаки під час президентської кампанії 2004 року. Я думаю, Януковичу потрібні такі супер-лояльні кадри, які нікуди не зістрибнуть — ні вліво, ні вправо. Президент оточує себе персонально лояльними кадрами, незважаючи на їхній професіоналізм. Хоча Лукаш і є юристом з досить великим досвідом, але цей досвід більше негативний".

На думку експерта, Лукаш у міністерстві буде і надалі виконувати всі ці функції, які виконував до неї Лавринович. Зокрема, вирішувати питання, які стосуються Конституційної асамблеї та референдуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович довіряє Лукаш, тому це вдала кандидатура на посаду міністра - експерт

"Після Врадіївки у Януковича зменшиться бажання проводити референдум. Бо він різко поляризує суспільство, і він може не завершиться так, як планує влада. Тому, думаю, вони будуть збирати 300 голосів у Верховній Раді для того, щоби змінити Конституцію, або написати собі якісь надійні виборчі правила з розрахунком на 2015 рік", - підкреслив він.

Щодо нової посади Лавриновича — голови Вищої ради юстиції, то за словами Палія, вона також має досить великі повноваження, зокрема щодо суддів.

"Янукович намагається взяти під контроль стовідсотково всі органи влади у країні, щоби не було жодної самодіяльності. Але влада не розуміє: якщо події будуть розвиватися так, як зараз, особливо після Врадіївки, то жодні судді, прокурори, ВРЮ — нічого значити не буде. А значення будуть мати лише люди на вулиці", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович намагається всюди розставити перевірені кадри - експерт про Лавриновича та Лукаш

Палій додав: "Влада цього поки не усвідомлює. Тому Янукович і намагається всі легітимні інституції в країні заповнити своїми представниками на сто відсотків. Але якщо вона туди не пускає представників країни і громади, то ці інституції перетворюються на ні що, так само як стала нічим міліція у містечку Врадіївці. І це може статися коли завгодно".

Зараз ви читаєте новину «Янукович всюди розставляє свої кадри і не розуміє, що значення матимуть не вони, а люди на вулиці - Палій ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

102

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути