Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2012 15:14

Спецтема: Боротьба за "мову"

Янукович сам вказав на недосконалість "мовного" закону - Стус

Янукович сам вказав на недосконалість "мовного" закону - Стус
Стусу хотілося б, щоб від проблеми мови взагалі усунули політиків, але це, на його думку, нереально. Фото: obozrevatel.com

Президент Віктор Янукович був готовий для розмови, і сам вносив пропозиції щодо "мовного" закону.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав письменник Дмитро Стус.

"Президент і сам вказав на його недосконалість. Хто і що пропонував на зустрічі, це не особливо важливо. Мене тішить, що повернулися до тієї тези, яка для мене є дуже важливою - створена робоча група, яка працюватиме над доповненнями до закону саме про розвиток української мови, україномовного культурного продукту, в тому числі в інтернеті. Я вважаю, що це найважливіше", - сказав Стус.

За його словами, президент дав доручення, щоб робоча група зібралася протягом трьох тижнів.

"Терміни для збирання групи дуже жорсткі. Президент учора дав доручення Кабміну про створення цієї групи протягом трьох тижнів. Робота з законом потребує юристів. Очевидно, що від Кабміну до цієї групи ввійдуть ще юристи, щоб не було повторено тих помилок, які є в цьому законі. А щодо процедурних моментів треба більше говорити з депутатами", - додав він.

Стусу хотілося б, щоб від проблеми мови взагалі усунули політиків, але це, на його думку, нереально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелігенція зустрілась із президентом на держдачі "Зоря" - Мовчан

"Дуже багато корисних зауважень вніс Павло Юхимович Гриценко, директор інституту української мови. Він показав президенту карту поширення української мови, складену ще в царській Росії. Карта достатньо відома, але в нас її мало хто знає. Президент дуже позитивно все вислухав. Багато ініціатив ішло вже від нього, він був готовий до розмови", - розповів письменник.

Він також зазначив, що на зустрічі було 15 людей.

"Мені здається, що десь чоловік п'ятнадцять. Павло Мовчан перебував у Криму, кілька людей, що були в Криму на відпочинку, приєдналися до нас. Там було дуже багато старших людей: Петро Петрович Кононенко, Іван Федорович Драч, Микола Григорович Жулинський. Це люди, для яких подорож поїздом у таку спеку складна. І Богдан Гаврилишин проплатив квитки на літак. Летіли звичайним рейсом. Суто організаційно багато допомогла Ганна Миколаївна Герман", - зазначив Стус.

Нагадаємо, що вчора на зустріч із президентом Віктором Януковичем у Крим прибула українська інтелігенція. Серед присутніх на зустрічі були колишній президент Леонід Кравчук, поет Іван Драч, голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" Павло Мовчан, академік, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, директор інституту української мови Павло Гриценко, архітектор Лариса Скорик, письменниця Марія Влад, Петро Кононенко, син Василя Стуса письменник Дмитро Стус, Андрій Демиденко тощо.

Зараз ви читаєте новину «Янукович сам вказав на недосконалість "мовного" закону - Стус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути