четвер, 30 травня 2013 12:27

Янукович продовжуватиме грати між ЄС і Митним союзом — Гарань

Янукович продовжуватиме грати між ЄС і Митним союзом — Гарань
Фото: glavcom.ua

Політолог Олексій Гарань вважає, що статус спостерігача в Митному союзі не закриває Україні шлях до асоціації з ЄС. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Іде традиційна гра Банкової, - зазначає експерт. - Тому зарано говорити, що нас уже проковтнули в Митному союзі. Поки йде мова про статус спостерігача, і кожна сторона трактуватиме його по-своєму. Росіяни розцінюватимуть це як крок України до повного членства. Янукович, безумовно, цьому опиратиметься. Але чи вистачить у нього сил — головне питання".

На думку фахівця, угоду про варто було б підписувати після підписання асоціації з Євросоюзом.

"Тоді були б чіткіше окреслені параметри, в яких Україна може маневрувати, каже Олексій Гарань. - Переговорчі позиції Києва були б набагато сильнішими. А зараз це виглядає як спроба піднести символічний подарунок Путіну. Далі — незрозуміло, як Україна рухатиметься до повномасштабного членства. Гадаю, що Янукович продовжуватиме грати між Євросоюзом і Митним союзом, шантажуючи і тих, і тих".

Статус спостерігача в Митному союзі не закриває Україні шлях до асоціації з ЄС, переконаний політолог.

"Усе залежатиме від того, як буде виписана угода. Шлях до Європи закриється лише в разі, якщо Україна стане повномасштабним членом Митного союзу, тобто, коли Київ візьме на себе зобов'язання встановлювати єдині тарифи з країнами МС. Поки цього не відбулося, Янукович продовжуватиме свою гру. Він хоче отримати преференції від Росії — щодо зменшення ціни на газ та збереженння газотранспортної системи. Крім того, спробує шантажувати Євросоюз. Мовляв, давайте підписувати угоду про асоціацію, незважаючи ні на що — вибіркове правосуддя, нечесні вибори, політичні переслідування тощо", - зауважує Олексій Гарань.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович заявив, що меморандум про отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі, до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан, буде підписано на саміті Співдружності Незалежних Держав у Мінську. Саміт запланований на 31 травня, від України в ньому візьме участь прем'єр-міністр Микола Азаров.

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович продовжуватиме грати між ЄС і Митним союзом — Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути