понеділок, 05 липня 2010 10:55

Янукович ніколи не відмовиться від НАТО - експерт

Янукович ніколи не відмовиться від НАТО - експерт

Ухвалення парламентом закону про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики не вплине на відносини між Україною та НАТО.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор Українського Інституту публічної політики Віктор Чумак.

"Поменшає кількість політичних декларацій, але співробітництво з НАТО триватиме на всіх рівнях. Це буде робоча співпраця без гучних заяв", - заявив експерт, зазначивши, що за нинішніх умов інтенсивність співробітництва з альянсом може тільки зростати.

"Глибину інтеграції ніхто не може відкинути назад", - зазначив Чумак.

В цьому зв'язку експерт нагадав, що уряд ухвалив річну національну програму, яка спрямована на набуття повноправного членства в Альянсі.

Говорячи ж про ухвалення нової редакції закону про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики, Віктор Чумак зазначив, що ці зміни приймалися для внутрішнього споживання та для Росії.

За його словами, Янукович змушений лавірувати між Заходом та Росією, бо "на сході є сировина, а на Заході - ринок збуту".

"З точки зору Партії регіонів це абсолютно логічне та прогнозоване рішення. Ця політична сила виграла вибори і вона послідовно реалізовує свою програму. Інше питання, що таке рішення було ухвалено без широкого суспільного обговорення. Крім того не було запропоновано реальної альтернативи євроатлантичній інтеграції. Таким чином, формально еліта залишила Україну у своєрідному безпековому вакуумі. Насправды ж ситуація мало зміниться", - зауважив Чумак.

Експерт також переконаний, що Україна не може дозволити собі позаблоковий статус, як це передбачено законом.

"Україна це не Швейцарія. Позаблоковий статус - це дуже дороге задоволення для нашої країни. Його може собі дозволити сильна країна", - підкреслив аналітик

Виходячи з цього, Чумак не виключив, що в перспективі можливе прийняття рішення про повернення до закону пункту про інституціональну інтеграцію в НАТО.

"Я думаю Україна може дуже легко скасувати ці зміни до закону(про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики- Ред.)", - резюмував Чумак.

Нагадаємо, що в ніч з 1 на 2 липня парламент ухвалив у другому читанні та вцілому законопроект про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики.

Документом, зокрема передбачається відмова від вступу до НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Янукович ніколи не відмовиться від НАТО - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути