субота, 03 липня 2010 12:49

Відмову від НАТО не компенсують міфічні системи безпеки - Карасьов

Відмову від НАТО не компенсують міфічні системи безпеки - Карасьов

Прийняття Верховною Радою закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики України свідчить про переорієнтацію України у цих питаннях з Заходу на Росію.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Фактично цей закон легалізує, легітимізує розворот української зовнішньої політики. Україна відмовляється від атлантизму як однієї з опор своєї зовнішньої політики протягом новітньої історії. Незважаючи на те, був при владі Ющенко, Кучма чи Кравчук - це була одна з опор зовнішньополітичного і внутрішньополітичного курсу країни. Це означало, що Україна, як держава західно- або європоцентрична. І вона орієнтується на Захід у внутрішній і зовнішній політиці, на стандарти Заходу. Від США до європейських країн. Відмова від членства в НАТО не компенсується збереженням орієнтації на якусь міфічну колективну систему європейської чи регіональної безпеки. Таких немає. Це означає легалізацію переорієнтації курсу від Заходу на Росію. Ніякі риторичні прикриття нейтралітетом, позаблоковим статусом не можуть тут бути аргументом для того, щоб не погодитися з тим, що відбувається переорієнтація на Росію як у зовнішній так і внутрішній політиці", - переконаний експерт.

На думку Карасьова збереження пункту про перспективу набуття членства у Європейському Союзі носить суто декларативний характер.

"Набуття членства в ЄС носить прагматичний, торгівельно-економічний характер. Не безпековий, гуманітарний, політичний. По-друге: членство в ЄС це - нереальна мета. НАТО – це реальна мета. Вона мала завжди прикладний характер. Вступ до ЄС така віддалена перспектива, що можна залишити її в засадах про зовнішню і внутрішню політику. І вони не будуть впливати на зовнішньополітичний і внутрішньополітичний курс країни", - зазначив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Відмову від НАТО не компенсують міфічні системи безпеки - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути