Ексклюзиви
вівторок, 10 серпня 2010 13:58

Янукович не хоче підвищувати пенсійний вік, але мусить - Хара

Янукович не хоче підвищувати пенсійний вік, але мусить - Хара

Народний депутат від Партії регіонів Василь Хара переконаний, що президент Віктор Янукович і уряд проти підвищення пенсійного віку для жінок, але будуть змушенні на це піти.

Такий висновок можна зробити з його слів у коментарі Gazeta.ua.

"Це потрібно робити обов'язково. Демографічна ситуація в країні катастрофічна. В радянські часи четверо робочих утримували одного пенсіонера. Сьогодні - півтора на одного, тому постійний дефіцит. Грошей у пенсійному фонді немає і величезні суми, по 20, по 30 мільярдів дотацій із державного бюджету. Тобто, назріла об'єктивна необхідність це зробити. Однак я глибоко впевнений, що це ні за яких обставин робити не можна", - переконаний "регіонал".

На думку голови Федерації профспілок України, перед збільшенням пенсійного віку, слід провести низку реформ.

"Перше, що треба зробити — провести реформу заробітної плати. У нас є сьогодні ресурси для того, щоб значно підвищити заробітну плату, отже, підвищаться відрахунки до пенсійного фонду. Друге - потрібно значно підвищити пенсію. Людина, яка йде на пенсію, не має зводити кінці з кінцями. Третє - ми повинні значно підвищити життєвий рівень людей. Тільки після цього можемо розглядати питання про підвищення пенсійного віку", - розповів Хара.

Він нагадав, що в Україні на сьогодні, порівняно із Європою, найнижчий пенсійний рівень - чоловіки 60, жінки 55 років.

"Психологічно, якщо нормальні робота і зарплата, людина сама не захоче іти з роботи. У нас із 13 мільйонів людей, які працюють на виробництві, три мільйони пенсіонерів. Поки ми ці питання не вирішимо, підвищувати пенсійний вік не можна", - зазначив нардеп.

В радянські часи четверо робочих утримували одного пенсіонера

Також Хара заявив, що президент і Кабмін всіляко гальмуватимуть збільшення пенсійного віку.

"Я упевнений, що ми цього робити не будемо, що президент відмовлявся. Казав, що в нинішніх умовах не будемо навіть розглядати підвищення пенсійного рівня. Проте нам дуже потрібні гроші. Для того, щоб вийти з краху, нам потрібні кошти МВФ. Я розумію, що це певна уловка і президента, і уряду, щоб отримати ці гроші. Треба вийти з того тупика, в якому ми перебуваємо. Вони змушені були погодитися на меморандум. Однак я впевнений, що цей шлях буде гальмувати і президент, і Кабмін. Бо, по-перше, це нечесно, несправедливо і несвоєчасно", - вважає Хара.

Депутат зазначив, що він, як голова профспілок, відстоюватиме інтереси робітників і не керуватиметься партійною доцільністю. Однак, на думку Хари, якби уряд на це (умови МВФ – ред.) не погодився, нам не бачити цього траншу.

Україна має намір до кінця вересня 2010 року внести законопроект з метою введення його в дію до кінця 2010 року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків, - з 55 до 60 років, додаючи шість місяців щорічно з 2010 року. Хоча в уряді казали про зворотні наміри.

Для прикладу, середня тривалість життя у Греції - 78,9 років, в Іспанії та Німеччині 78,4 і 79,2 роки відповідно, у Франції 79,3 роки. Водночас, середня тривалість життя людей в Україні становить 68 років, зокрема жінок - 73 роки, чоловіків - 63 роки.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не хоче підвищувати пенсійний вік, але мусить - Хара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути