неділя, 03 листопада 2013 11:55

Янукович хоче повернути конституційну реформу — експерт

Янукович хоче повернути конституційну реформу — експерт
Борис Кушнірук. Фото: glavred.info

Економіст Борис Кушнірук вважає, що президент України Віктор Янукович вирішив відновити конституційну реформу 2004 року. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua, коментуючи намір глави держави підвищити комунальні газові тарифи та скасувати пільги для населення і бізнесу.

"Янукович поки що не бачить вирішення проблеми Тимошенко, щоб вона не стала фактором дестабілізації його режиму, - каже фахівець. - Але Європа на нього тисне. З іншого боку, МВФ вимагає структурних реформ, інакше не надасть нових позик. Тому мені здається, що президент обрав базовим варіантом своєї подальшої політичної гри відновлення конституційної реформи 2004 року. Конституційний суд може це зробити вже в наступному році. Хтось напише звернення до нього, і він перегляне своє рішення, яким скасував цю реформу".

На думку Кушнірука, Янукович цим убезпечує себе від програшу на президентських виборах 2015 року.

"Таким чином Януковичу не стане страшним програш на президентських виборах, - зауважує експерт. - Він має парламентську більшість, тому без особливого напруження стане прем'єр-міністром із розширеними повноваженнями. Комуністи теж за нього проголосують, та й голоси мажоритарників можна підкупити. А повноваження новообраного президента, навпаки, будуть урізаними. Тобто, з 2015 року Янукович стане прем'єром".

Такий хід главі держави потрібен, щоб мати час для реалізації реформ, зазначає фахівець.

"Якщо Янукович насправді наважиться проводити глибокі структурні реформи, то до президентських виборів позитивного ефекту ще не буде. Тому його рейтинг упаде, що неодмінно приведе до програшу. А от до парламентських виборів 2017 року позитив від реформ стане відчутним. Тоді Янукович очолить партійний список "регіоналів", виграє перегони і знову сформує більшість. Таким чином він ще на 5 років забезпечить собі посаду прем'єра", - підсумовує Бориc Кушнірук.

Як ми повідомляли, на спеціальній нараді у президента Віктора Януковича прийнято низку принципових рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом. Зокрема, підвищення тарифів на газ для населення, ревізія існуючих соціальних пільг для громадян і бізнесу та зменшення витрат на утримання держапарату.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче повернути конституційну реформу — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути