вівторок, 09 лютого 2010 15:59

Янукович буде погоджуватися на будь-які пропозиції Москви - Небоженко

Янукович буде погоджуватися на будь-які пропозиції Москви - Небоженко

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що за президента Віктора Януковича відбудеться справжнє перезавантаження двосторонніх відносин між Україною і Росією.

"Першим кроками до зближення стануть швидка і бурхлива зміна міністра іноземних справ, різні заяви з обох сторін, посмішки, замилування і захват, - зазначає експерт. - Росія вимагатиме від Януковича трьох речей. Найперше і найважливіше - передача під контроль Москви газотранспортної системи України. Друге - участь російського капіталу у всіх приватизаційних проектах в Україні. І третє - визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії та повний розрив відносин із Грузією. Це дуже важливо, бо влітку буде два роки після російсько-грузинської війни, а Кремль не домігся такого визнання навіть від Білорусії", - стверджує політолог.

На думку Небоженка, у Януковича є усі можливості, щоб це виконати. Він призначає міністра іноземних справ, який може підготувати документи про інтернаціоналізацію нашої ГТС і підпорядкування "Нафтогазу України" російському "Газпрому" та розриву дипломатичних відносин з Грузією.

Усе це робитиметься не демонстративно, але дуже швидко. Взамін Янукович матиме потужну російську пропагандистську машину і буде обласканий Путіним.

"Янукович не той політик, який може вимагати чогось від Росії, - каже Віктор Небоженко. - Він буде погоджуватися на будь-які пропозиції Москви, бо вважає, що саме такими повинні бути відносини з північним сусідом. Інша справа, чи погодяться з такою політикою його справжні господарі - Рінат Ахметов та інші олігархи. Адже за цим ітиме втрата їхнього бізнесу в Україні".

Така політика Заходу дуже не сподобається, упевнений експерт. У відповідь європейські лідери можуть застосувати м"яку ізоляцію українського президента. Як колись було з Кучмою, коли його нікуди не запрошували. Тоді Янукович далі Санкт-Петербурга і Турції не зможе їздити. До нього втратять інтерес, бо Захід не звик мати стосунки з людиною, яка не має власної точки зору.

Єдине, у чому Янукович не може піти на поступки Росії - демаркація спільного кордону

"Це виглядатиме непатріотично, - зауважує Небоженко. Коли за Кучми був конфлікт навколо Тузли, то до 60 відсотків жителів Донецької області заявляли: "Не віддамо Тузлу!" Людина може не любити свій уряд, свою країну, але із шматком своєї землі вона важко розлучається. Бо це - як приватна власність, яку не віддають навіть родичам".

7 лютого відбувся другий тур голосування по виборах президента України. На цей час ЦВК опрацював 99,97% виборчих бюлетенів. За Віктора Януковича проголосували 48,95% виборців. За Юлію Тимошенко - 45,47%.

Зараз ви читаєте новину «Янукович буде погоджуватися на будь-які пропозиції Москви - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

174

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути